GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A múlt héten egyik fideszes képviselőtársam az Oktatási Minisztérium egy kiadványát, nevezetesen a Droginformációs Lapokat bírálta. Interpellációjában azzal vádolta meg a minisztériumot, hogy ezen kiadvánnyal a minisztérium nem teszt mást, mint minden diákot potenciális drogfogyasztónak tekint, illetve aktívan a drogozásra buzdítja a fiatalságot. Ezzel szemben úgy gondolom, a minisztérium nem tesz mást, mint a konszenzussal elfogadott nemzeti drogstratégiával összhangban alapvető információkról tájékoztatja, világosítja fel a diákokat. Ez az Oktatási Minisztériumnak joga és kötelessége.
Minden tettnek megvannak a maga következményei, így a drogok fogyasztásának is, mind az egészségre vonatkozóan, mind pedig jogi értelemben. Nem lehet ártalmas tevékenység az, ha valaki ezekre a következményekre felhívja a fiatalok figyelmét. Az államnak nem lehet célja, hogy állampolgárait infantilis egyedeknek kezelje, akik jobb, ha nem is tudják jogaikat.
A tiltás nem elegendő nevelőeszköz, a prevenció, a megelőzés lényege pedig nem más, mint maga a tájékoztatás. Ez igaz a középiskolás diákokra is, akiket már idejekorán tudatos, jogtudatos állampolgárokká kell nevelni, akik tisztában vannak jogaikkal és kötelességeikkel.
(14.50)
Fontos, hogy egy diák problémáival bizalommal fordulhasson a közvetlen környezetében élő emberekhez: tanáraihoz, orvosához, szüleihez. Ám ezt csak akkor fogják megtenni a fiatalok, ha ismerik azt a koordináta-rendszert, amiben élnek.
Mindezek ismeretében a következő kérdést szeretném feltenni a miniszter úrnak: egyetért-e azzal a véleménnyel, miszerint az Oktatási Minisztérium drogozásra, drogfogyasztásra buzdítja a fiatalokat azzal, hogy tájékoztatja őket a drogokkal kapcsolatos büntetőjogi rendelkezésekről?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me