DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Jelen voltam annál az interpellációnál, amire visszautalt. Ezt a kiadványt nem az Igazságügyi Minisztérium, hanem másik két minisztérium hozta létre, ezért ezt az interpellációt követően még figyelmesebben végigolvastam, átnéztem, hogy mi a tartalma. Megítélésénél természetesen abból kell kiindulni, hogy a jogállamiságnak alapvetése a “nullum crimen sine lege” elve, ami azt jelenti, hogy csak olyan dolog lehet bűncselekményként minősíthető, és - hozzátéve a másik alapelvet - olyan miatt lehet büntetni valakit, aminek a tényállása az elkövetés idején meghatározott volt a büntetőtörvényben. Ez az első alapvetés.
A második az, hogy ezt a jogszabályt a társadalom, legalábbis tartalmában ismerje. Ezen ismeret egyik legfőbb közvetítő ereje az erkölcsi szabályrendszer. Azonban olyan bonyolult bűncselekményeknél, mint amilyen a kábítószerre vonatkozó visszaélésben fogalmaztatik meg, nem elegendő ez az egy közvetítő eszköz, hanem az államnak kötelessége, hogy a részletesebb szabályozásról is tájékoztassa mindazokat, akik ezzel a bűncselekménnyel bármilyen módon érintkezésbe kerülhetnek.
Ilyen szempont alapján kell áttekinteni ezt a kiadványt, és ha ezt az ember megteszi, akkor azt látja, hogy a büntetőjogi szabályozás, a szankciók, a büntetőeljárási jog szabályozása, valamint azok a szabályrendszerek kerülnek benne ismertetésre, amelyek magára a diákságra és a tanárokra vonatkoznak. Ha ezt tartalmazza ez a kiadvány, akkor ez az állami kötelességteljesítés keretében és helyesen született meg; tartalmát tekintve a jogszabályokat közvetíti, és valóban elősegíti azt, hogy a diákság tudja, hogy mit tesz. Tudja azt, hogy ha kábítószerhez nyúl, akkor az büntetendő, tudja azt, hogy ha egy ilyen büntetőeljárás megindul ellene, akkor mire várhat, és mik az ő jogai, és mik a hatóság jogai. Áttekintve ezt lehetett megállapítani.
A tartalomban semmi kivetnivaló az én álláspontom szerint nincs, helyes a tartalom, jogi információkat közvetít. Ezért válaszomban azt tudom mondani, hogy semmi esetre sem felhívás a drogfogyasztásra, mint ahogy nem felhívás a bűnözésre a Btk. nyilvános volta, hanem éppen az attól való visszatartást célozza. Volt ebben az országban olyan időszak, amikor bizonyos büntetőszabályokat titokban tartottak. Ez az időszak '57-ben szűnt meg, ez azt eredményezte, hogy a bíróságon jutott tudomására néhány katonai bűncselekménnyel kapcsolatba hozhatóan az eljárás alá vontnak, hogy tilalmazott magatartást valósított meg. Szerintem nem ehhez kell visszatérni, hanem azon az úton kell járni, hogy a társadalom tájékozott legyen jogaiban és kötelezettségeiben.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me