DR. MIKES ÉVA

Full text search

DR. MIKES ÉVA
DR. MIKES ÉVA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tavaly ősszel az emberek láthatták és hallhatták is a szocialisták nagyotmondó és oly gyakran idézett kampánymondatát, hogy több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak. Mára kiderült, hogy ez a kampányszöveg köszönő viszonyban sincsen a valósággal.
A belügyminiszter asszony tavaly nyáron a következőket mondta az Országgyűlés önkormányzati bizottsága előtt: “Egyet biztosan ígérni tudok: annak a közalkalmazotti béremelést illető csomagnak, ami most az Országgyűlés asztalára kerül, minden egyes forintja az önkormányzatok számára a központi költségvetés által fedezve lesz.” A valóságban a Medgyessy-kormány a közalkalmazotti béremelés forrásait a törvényi kötelezettségek ellenére sem biztosította az önkormányzatok számára, amelyek 1990 óta egyébként a legbizonytalanabb helyzetben vannak ezen kormányzás következtében, és amelyek a gazdasági ellehetetlenülés szélén tengődnek napjainkra.
Pár hónap választja el az országot az európai uniós csatlakozástól. Hogyan vesznek majd részt a magyar önkormányzatok az uniós pályázatokon, amikor arra sincsen pénzük, hogy megfelelően működjenek? Miből gazdálkodják ki az önerőt a pályázatokra? Miből fizetik majd előre az utófinanszírozásos rendszer miatt később érkező uniós pénzeket, és emellett miből finanszírozzák majd a magyar önkormányzatok a saját fejlesztéseiket?
Tisztelt Államtitkár Úr! Másfél év szocialista kormányzás után ön hogyan vélekedik a kormányprogramban szereplő alábbi idézetekről: biztosítani kell a feladatok végrehajtásához szükséges forrásokat; kiszámíthatóvá kell tenni az önkormányzati rendszert; a kormány megvalósítja az anyagilag független önkormányzati rendszert, amely az autonóm önkormányzat feltétele.
Köszönöm válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me