DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy a 12 állami gazdaság privatizációja jó példája annak, hogy hogyan lehet a létező összes hátrányt kombinálni, amikor egy privatizációt megvalósítunk. Sikerült olyan tulajdonosokat találni, akikkel kapcsolatban kétség merült fel szakmai hozzáértésüket illetően. Én nem akarok a konkrét személyekbe belemenni, mert ezt a sajtó hosszan taglalta.
Nyilvánvaló egyébként, hogy akik ezeket a vállalatokat privatizálták, nem rendelkeznek olyan tőkével, ami szükséges lenne ahhoz, hogy ezek az állami gazdaságok hatékonyan tudjanak a későbbiekben fejlődni, illetve látható, hogy a versenysemlegesség elvét is jelentősen sértette. Nem volt átlátható a privatizáció, és azóta is olyan eszközrendszerek alakultak ki, amelyek nem magyarázhatóak a többi magyar agrárgazdasággal foglalkozó akár családi gazdálkodásnak, akár más társaságnak. (Sic!)
Azt gondolom, külön állatorvosi ló Bábolna története az elmúlt négy évben. Ugyan a tojással kapcsolatos részletekről mi nyilván nem vagyunk informálva, de azt hiszem, sokszor ezek jól mutatják azt, amiből kívülről annyi látszik, hogy négy-öt vezetése van adott esetben egy cégnek négy év alatt, és mondjuk egy tőzsdei cégnél ez egy világos üzenet a befektetőknek arra, hogy azonnal meg kell szabadulni az ilyen cég részvényeitől, mert valami nagyon nagy baj van.
Nekünk ez a lehetőségünk nem adatik meg, a Bábolna jelenleg még állami tulajdonban van, bár tudomásom szerint a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozik még jelenleg. Nyilván megindulnak azok az átvilágítási munkák, amelyek részben megpróbálják a múltat elemezni, és ebből egy hosszabb távra előremutató stratégiát alakítanak ki. Azt hiszem, világos az, hogy az a helyzet, ami Bábolnán jelenleg kialakult - és elég sok mendemondát lehet hallani a pénzügyi feszültségekről -, sürgős intézkedést igényel majd a kormánytól.
Csak zárójelben teszem hozzá, hogy viszont a költségvetési lehetőségeink - ami szintén örökségként maradt ránk - meglehetősen szűkösek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), tehát nem lesz könnyű a feladat.
Köszönöm szépen, elnézést. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me