DR. SEMJÉN ZSOLT

Full text search

DR. SEMJÉN ZSOLT
DR. SEMJÉN ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! A kormányprogram igen szűkszavú az egyházi ügyeket illetően, amiből azt a következtetést lehetett levonni, hogy a kormány nem tervez lényegi változtatásokat az egyházakat érintően. Egyébként hasonló kijelentést tett Medgyessy Péter a Magyar Katolikus Püspöki Karral való találkozó során, ahol biztosította az egyházat arról, hogy a szocialista kormány tiszteletben tartja a polgári kormány és a történelmi egyházak közötti eredményeket.
Mégis széles körben az egyházak, a magyar polgárok között aggodalmat kelt az MSZP képviselője által hangoztatott álláspont, miszerint az egyházakat ki kell zárni a címzett és céltámogatások rendszeréből. Szeretnénk, ha miniszter asszony megerősítené azt a politikai garanciát, amit Medgyessy Pétertől kaptunk még hivatalba lépése előtt, aki megígérte, hogy az egyházak támogatása nem változik.
Az ügy előtörténetéhez tartozik, hogy a kérdés tavaly decemberi parlamenti vitájában a szocialisták ugyan nem támogatták azt a javaslatot, hogy az egyházak is részesülhessenek címzett és céltámogatásokban, de a választási kampányban mégis azt ígérték, hogy az egyházak támogatása nem változik. Ezek után az MSZP önkormányzati szakértője, Nyíregyháza polgármestere, Csabai Lászlóné azt nyilatkozta, hogy a címzett és céltámogatásokból kizárná az egyházakat. Ez ellentétes azzal az alapelvvel, hogy az állampolgárok szabadon dönthessék el, milyen intézményt kívánnak igénybe venni, ha az egyébként megfelel az akkreditációs feltételeknek, hiszen az egyházi iskolába járó gyerek szülei ugyanolyan magyar állampolgárok, mint az önkormányzati iskolába járóké, és az egyházi iskolába járó gyerek ugyanolyan polgára az önkormányzatnak, mint a nem oda járó.
Nagyon furcsának tűnik az a felvetés, amely a címzett és céltámogatásokból az egyházi intézményeket és ezáltal az alkotmányos jogukkal élő adófizető magyar állampolgárokat kizárná. Ezt a nyilatkozatot cáfolta miniszteri meghallgatása során Kiss Elemér miniszter úr, aki a következőket mondta: "A címzett és céltámogatások ügyében én nem tudok olyan elképzelésről, amelyből az következne, hogy kizárnánk az egyházakat e támogatási lehetőségből."
Tisztelt Miniszter Asszony! Nyugtasson meg bennünket, hogy az egyházak továbbra is részesülhetnek címzett és céltámogatásokban.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me