DR. KARSAI JÓZSEF

Full text search

DR. KARSAI JÓZSEF
DR. KARSAI JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A 2001. évi vágósertés-értékesítés átlagára 335 forint/kilogramm volt. Ez az ár az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent, a 22. hétre már 253 forintra mérséklődött. Az e hétre meghirdetett áraknál további csökkenés tapasztalható. Az élve értékesített sertések árajánlata 220-230 forint/kilogramm között van. A vágósertés átlagos önköltsége 305 forint/kilogramm. A termelők vesztesége már meghaladta a kilónkénti 50 forintot is, amit az átlagos 14 forint/kilogrammos minőségi támogatás nem ellensúlyoz. De még ez a támogatás sem jár azokra a jó minőségű vágósertésekre, melyeket külföldre értékesítenek, így nem vonzó az export, mely mentesítené a belföldi piacot a jelentős túlkínálattól. Az export vágósertés minőségi, illetve exporttámogatásáról az előző kormány nem intézkedett, annak ellenére, hogy a február 28-ai ARTB-ülésen a négy tárca szükségesnek ítélte a beavatkozást.
Az ideiglenesen Budapestre akkreditált volt FVM-miniszter ezeket az intézkedéseket elmulasztotta, melynek következtében mára igen súlyos piaci zavar állt elő a sertésértékesítés piacán.
(11.50)
Mindezek alapján kérdezem a tisztelt miniszter urat, hogy mit kíván tenni a termelők további veszteségeinek megakadályozása és e súlyos piaci zavar megszüntetése érdekében.
Várom szíves válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me