DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A miniszterelnök úr tegnap az operai díszelőadáson megemlítette a nélkülözőket. Szabad legyen erről a kérdésről kissé többet mondani.
Általában nélkülözőkön azokat értjük, akik a mindennapi élelmet nem tudják megszerezni életük fenntartására. De idetartoznak azok is, akik a lakás bérletét vagy a szolgáltatások összegét nem tudják kifizetni, de valójában azok is, akik a gyógyszereket nem tudják megvásárolni. Az ő életük örömtelen, és az egész életük egy kemény küzdelem a mindennapiért.
A család is abban az esetben tartozik a nélkülözők közé, ha a szülők nagy erőfeszítéssel, áldozattal tudják gyermekeiket felnevelni, és amikor azok pályakezdők lesznek, sajnos egyre több a reménytelenség.
A legszomorúbb csoportja a nélkülözőknek a munkanélkülieké. Nemcsak anyagilag, de erkölcsileg is szenvednek, és nincs nagyobb büntetés, mintha egy munkára képes férfi munka nélkül van, feleslegesnek érzi magát az országban, és elmondhatja Kölcseyvel, hogy "Szerte nézett, s nem lelé honját a hazában".
Azok is nélkülöznek, akiknek a közbiztonság nem adatik meg. A séták, az ajtók folytonos és állandó bezárása, nincs meg az a nyugalmuk, ami kellene a közbiztonsághoz. Azt mondhatjuk, hogy 1100 éves történelmünkben ilyen rossz még nem volt a közbiztonság, mint jelenleg.
Ugyancsak a művészeti, tudományos és kutatóintézetek is nélkülöznek, mert nem kapják meg a szükséges támogatást. Ugyancsak nélkülöznek azok, akik az elektronikus hírszolgálattól tárgyilagos híreket és tárgyilagos tájékoztatást akarnak, de nem kapják meg. Úgy érzem, ezen a téren már csak azért is változtatni kell, mert a Magyar Rádió lassan nem egy hírtájékoztató, hanem a kormány szócsöve.
De vannak politikai nélkülözők! Azt értem ez alatt, akik igénylik, hogy az ország minden jelentős tisztségénél olyan személyek legyenek, akik nemzethűségüket igazolták és a politikai üldözöttek érdekében felszólaltak. Sajnos még sokan vannak, akik nem esnek át ezen a vizsgán, és úgy érzem, hogy a politikai magatartásuk miatt még a pótvizsgán sem mennek át.
1848-cal kapcsolatban az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Clinton üzenetet küldött, amelyben megdicsérte - szeretném hangsúlyozni - azokat, akik az ország függetlenségéért és a nép szabadságáért harcoltak. Érdekes a március 3-ai megjegyzése Joseph Biden szenátornak, aki a kormánynak javaslatot tett, hogy elfogadják Magyarország NATO-tagságát. Ezt mondotta: "Ez Magyarországnak igazságos ítélet, pontosabban végrehajtása az igazságszolgáltatásnak."
Úgy érzem, amennyiben a megoldást keressük, az első kérdésre azt válaszolnám, hogy szociális segélyekkel meg lehet oldani, de hosszú távon ez nem megoldás. A termelést kell fokozni és segíteni, s elsősorban a kis- és középvállalkozásokat sokkal jobban segíteni. A művészeti, tudományos és kutatóintézeteket azért kell segíteni, mert tagjai lehetünk az Európai Uniónak, de tekintélyünk és megbecsülésünk akkor lesz, ha ezt a művészeti, a tudományos és a kutatóintézetek munkájával elősegítjük.
A politikai nélkülözést akkor lehet megszüntetni, ha minden helyen, a közélet minden tisztségében követjük Széchenyi, Kossuth vagy Deák szellemét - bár különböztek -, ami azt jelenti, hogy senki sem a hatalomért, hanem a nemzet érdekéért dolgozik, s egyetlen célja van, hogy az ország gazdaságilag, politikailag és erkölcsileg fejlődjön.
Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me