DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Varga képviselő úr szavai a ciklus végén, úgy gondolom, mindenképpen gesztusnak tekinthetők abban az értelemben, hogy felhívja a figyelmet a mindenkori kormány, a leendő Országgyűlés számára, hogy a szónak a valódi és szorosan vett értelmében és ezen túlmenően átvitt értelmében is a nélkülözőkre gondot kell fordítani.
Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy összességében a gazdasági teljesítmény és a gazdasági felemelkedés alapozhatja meg azt ebben a hazában, hogy a nélkülözők száma - most ide értve az alacsony jövedelmű, szegény családokat, és ide értve az alulfinanszírozott közintézményeket, és még sorolhatnám - gyérebb legyen.
Ezzel együtt hadd mondjam el, tisztelt képviselő úr, hogy az elmúlt évek kutatásai - 1997-re gondolok, a háztartási panel legutolsó vizsgálatára -, azt mutatták, hogy 1997-ben a szegények aránya legalábbis már nem emelkedett tovább, stagnálást, illetőleg kismértékű csökkenést mutatott, ami kétségkívül talán okot ad egyfajta optimizmusra.
Miközben nyilvánvaló az a kérdés is, hogy a kormánynak is - ennek is és a következőnek is - mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a legveszélyeztetettebb csoportok helyzete - ide értve a nyugdíjasokat, a többgyermekes családokat, a tartósan munkanélkülieket - javulhasson, és tettük azt, amit lehetett, hiszen ha az idei nyugdíjemelésre gondolok, ha a családi pótlék emelkedésének a tavalyi és idei szintjére vagy a munkanélküli-támogatások rendszerére vagy az új gyermekvédelmi törvényre gondolok, akkor talán mondtam néhány példát arra, hogy ezek valóban olyan szociális intézkedések, amelyek egy kicsit a szegénység enyhítése irányába hathatnak.
Mégis azzal teljesen egyetértek, hogy valójában ténylegesen a teljesítmény, a gazdasági növekedés az, amely valóban érdemben elősegítheti azt, hogy minél kevesebben kerüljenek a szegénység bugyraiba, és minél több polgártársunknak és minél több családnak adassék meg a lehetőség, hogy onnan ki tudjon emelkedni. S ez, én mindenképpen azt gondolom, egy rendkívül fontos és nemes feladat a következő kormány és a következő Országgyűlés számára is, hogy ezeket a szavakat, amelyekről Varga képviselő úr beszélt, végiggondolja, és a törvényalkotási munkában ennek a missziónak érvényt tudjon szerezni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)
(17.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me