DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Először is felhívnám az ön figyelmét arra: ön ahelyett, hogy a parlamentben megengedhetetlen hangot használva... (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) az ellenzéki pártokat támadja... (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.), ahelyett, hogy ön végre valamiféle megoldást adna a mezőgazdasági válságra, ön a népszónoki babérokra pályázva próbál itt... (Felzúdulás a kormánypártok padsoraiban. ) silány érveket felhozni arra, hogy miért ne támogassa a Független Kisgazdapárt a mezőgazdasági tiltakozó akciókban a gazdákat. (Dr. Szabó Zoltán: Ne szervezze őket!)
Hadd hívjam fel az ő figyelmét a Magyar Köztársaság alkotmányának 3. §-a (2) bekezdésére, amely kimondja, hogy a pártok közreműködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában. (Zaj a kormánypártok soraiban.) A Független Kisgazdapárt, ezen alkotmányos jogánál fogva, a népakaratot kifejezi akkor, amikor felhívja az ön figyelmét arra, hogy ön és kormánya tönkretették ezt az országot. (Zaj a kormánypártok padsoraiban.) És nemcsak a mezőgazdasági demonstrálók tiltakoznak itt, hanem tiltakoznak az M5-ös útért, tiltakoznak a szippantósok... (Derültség a kormánypártok padsoraiban.), a felsőoktatási dolgozók - oda lehet, hogy elmegy majd a miniszterelnök úr, ha a gazdákhoz nem akart elmenni -, a vállalkozók, a különböző privatizációs vásárlások kapcsán tömegesen elbocsátottak, a Szekszárdi Húsüzemi Kombinát dolgozói... (Derültség a kormánypártok padsoraiban.)
Kérem, engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét, még a saját pártjának a tagjai és vezetői is tiltakoznak, olyannyira, hogy még ők is alkalmatlannak tartják önt a miniszterelnöki tisztségre, nemcsak én. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.) Ha ön kételkedik ebben, akkor nézze meg a Nap Televízió holnap reggeli Kereszttűz című műsorát, ahol a legújabb miniszterelnök-ellenjelöltjüket fogják bemutatni. (Folyamatos zaj a kormánypártok padsoraiban.) Tehát tessék már végre tudomásul venni... (Moraj a kormánypártok padsoraiban.), hogy ön olyan törvénytelen módon igyekszik a jogos tiltakozások ellen fellépni, hogy még a saját párttársaikat is figyelmeztetik titkosszolgálati eszközökkel!
(15.20)
Ezt sem mi állapítottuk meg. Ön megrágalmazta a Kisgazdapártot azzal, hogy a mezőgazdaságban szerepe lenne a múltat illetően. A Független Kisgazdapárt - tessék már végre a történelmi tényeket figyelembe venni! - 1992. február 11-én kilépett a kormánykoalícióból, éppen azért, mert a reprivatizációs programunkat elvetették, azt a reprivatizációt, ami a mezőgazdaságot olyannyira talpra állíthatta volna (Dr. Szabó Zoltán: Még a mostaninál is jobban! - Zaj.), hogy az ön földművelésügyi minisztere is így nyilatkozott a Magyar Rádióban, hogy ezt kellett volna tenni.
Úgy gondolom, hogy ön a saját miniszterének az álláspontját sem ismeri. (Általános zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban: Összevissza beszélsz!) Ne vegye rossz néven, de az, amire ön hivatkozik agrárprogramként, az a néhány oldalas fércmunka, az bizony olyan szinten van, hogy egy elemi iskolai diákot is megfeddnének azért, hogyha ilyen szinten akarná a mondandóját a tanító néni számára elmondani. A Független Kisgazdapárt tehát azt mondja önnek, tessék végre egyszer megpróbálni megérteni a mi alternatív gazdasági programunkat, ott leírtuk a kivezető út teljes egészét. (Általános zaj.)
A Független Kisgazdapárt álláspontja a felmerült kérdésekben az, hogy ön szembeállítja a várost a vidékkel, olyan törvénytelen eszközökhöz nyúl, hogy a tápiószelei polgármester is kénytelen volt tiltakozni 13 település nevében, hogy rendőrségi helikopterekkel figyelmezteti... (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) - befejezem, elnök úr - figyelteti a demonstrálókat, még a templomban is felvételeket készíttetnek... (Az elnök ismételten a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.), visszatértek az állampárti módszerekhez.
Egy megoldás van, miniszterelnök úr: minél előbb távozik, annál kevesebb kárt okoz. (Általános zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban. - Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me