GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm, elnök asszony. Hölgyeim és Uraim! Hálás dolog a privatizációt támadni, ugyanis nem lehet úgy privatizálni, hogy abban ne lehessen kifogást találni. Ha a privatizáció lassú, akkor az a baj, hogy miért nem privatizál gyorsabban a kormány - ez volt '94-ben a hónapokon keresztüli szöveg -; ha a privatizáció gyors, akkor az a baj, hogy miért olyan gyorsan kótyavetyéli el a vagyont; ha az ár, amit a kormány elér a privatizáció során, magas, akkor az a baj, hogy miért a költségvetési szempontok dominálják a privatizációt, ha alacsony az ár, akkor az a baj, hogy miért kótyavetyélik el a vagyont. Nem lehet úgy privatizálni, hogy arra nagyon hangzatos vádakat ne lehessen mondani, hogy miért olyan a privatizáció, amilyen.
Ha megnézzük Varga Mihály úr felszólalásának a tartalmát, kiderül, egyetlenegy olyan gondolat volt benne, ami megfogott, és valóban kibontható belőle: az a baj a privatizációval, hogy privatizáltak. Hiszen a privatizáció révén az állam a tulajdonosi jogainak egy részéről lemond, és új tulajdonosok jelennek meg a vállalatban, és önmagában ez jelenti a problémát. Ezen tényleg csak úgy lehet segíteni, ha nem privatizálunk, és akkor valóban a teljes igazgatótanácsot a kormány képviselői tudják kiállítani, és akkor az állam tulajdonosi érdekei maradéktalanul érvényesülhetnek.
Ami igazából kérdés - és erre nem kaptunk választ a felszólalásban -, miért probléma az, ha az állam tulajdonosi jogait átengedi, vagy részben átengedi egy más befektetői csoportnak. Mik azok a tulajdonosi érdekek, amik miatt menthetetlen veszteség éri a magyar nemzetet, és nem lesz nemzeti a magyar olajtársaság? Erre a kérdésre adós maradt a válasszal Varga Mihály felszólalásában. Egyetlenegy olyan érdeket nem nevezett meg, amely a privatizáció során úgy sérül, hogy abból a magyar államnak vagy a magyar lakosságnak bármiféle kára származott volna. Egyetlenegy állítást tett ezen a téren: az a baj, hogy a kormány privatizál. Márpedig úgy gondolom, valamennyiünk érdeke, hogy megtörténjen a privatizáció.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me