DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! A téma - úgy látszik - örök. Mert nagyon sokszor hangzik el ebben a témakörben buzdítás és panaszok felhánytorgatása - okkal. Nem szeretnék itt a különböző ellenállási érdemek között bármilyen sorrendet felállítani. Kétségtelen, hogy a múló idő az érdemek elismerése ellen hat; ha másra nem gondolunk, csak arra, hogy a felnövő nemzedék, amely ítéletet mond, nem mindig van tisztában azzal, hogy mely korszakban mit jelentett az ellenállás.
Ebben a vonatkozásban a kezdet kezdetétől sorakoznak a hibák. Hiszen az ellenállási érdemek elismerése 1945 után vagy '45-től gyakran keveredett olyan jutalmazással, amely mögött tulajdonképpen nem ellenállás volt. 1956 után a mellőzésnek nagyon sok oka keletkezett. Nagyon sok ellenálló elhalt, özvegyek maradtak hátra, és az ő érdekükben a lépések nem mindig voltak célravezetőek.
Heves megyében egy előadás után egy rendkívül szerény, fekete kendős néni szólított meg, és mutatta férje utáni - aki a közelmúltban halt el, a magyar állam legnagyobb vállalatától ment nyugdíjba - nyugdíjazási papírját. (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmezteti a képviselőt az idő leteltére.) Férje nemzeti ellenállási érdemeiért, a 14 495 forintos nyugdíjban részesülő férje érdemeiért 505 forint kiegészítést kapott volna. (Az elnök ismét figyelmezteti a képviselőt az idő lejártára.) Igen, köszönöm, még egy mondat. Sikerült megbeszélni a kérdést az illető vállalat illetékeseivel, akik azt mondták, hogy méltányossági szempontból revízió alá veszik az esetet. Jó lenne... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.), ha nem kellene méltányosságra számítani. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me