DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Mai interpellációm - idézőjelbe téve - egy "kisember"-ről szól. De szentül meg vagyok győződve arról, hogy az Országgyűlésnek a nagy, komoly politikai kihatású ügyek mellett foglalkoznia kell a "kisemberek" ügyeivel is. Az Országgyűlésnek látnia kell, hogy egy-egy törvény hogyan és miként hatályosul a valóságban, és azok a célkitűzések, amelyekről itt a képviselők vitatkoznak, nem szenvednek-e csorbát a végrehajtás buktatóin.
1945. január 18-án az orosz csapatok Soroksárról, Pesterzsébetről begyűjtötték a német származású férfiakat, és elvitték őket kényszermunkára. Az interpellációmban szereplő özvegy azóta nem látta a férjét. Polgári személyként vitték el, és 1947-ben kérte, hogy nyilvánítsák halottnak, hogy hadiözvegyként valamiféle juttatást kapjon ő és két árván maradt leánygyermekük.
1992-ben, az első kárpótlási törvény hatálybalépésekor még büszkesége tiltotta, hogy kárpótlási kérelmet adjon be, 1994-ben azonban megtette. Csatolta az 1947-ben kelt iratot, amely azt tartalmazza: "Férjem 1945. január 18-án mint polgári személy munkára lett vive a Szovjetunióba." Ezek után várta a határozatot. És legnagyobb megdöbbenésére, igen tisztelt képviselőtársaim, a kérelmet elutasították azzal, hogy a férje katona volt.
Keresettel élt. Az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal elnöke mellett működő társadalmi kollégium megvizsgálta a kérelmet, és megállapította, hogy tévedett a hivatal, hiszen nem katona volt az özvegy férje, hanem polgári személy, ezért javasolta, hogy a hivatal vonja vissza az elutasító határozatot, adja ki a kárpótlási határozatot, a nemzetgondozási díjról szóló határozatot és a nyugdíj-kiegészítésről szóló határozatot. Amikor az interpellációmat beadtam, ez még nem történt meg, és tudomásom szerint ez még a mai napig sem történt meg.
Az ügy bíróság előtt van. A kérelmező 87 éves, nagyon súlyos beteg. Immár három éve őrölnek a hivatal bürokratikus malmai, és egy méltóságában most már megalázott személy nevében kérem a tisztelt Országgyűlést, szolgáltasson igazságot - addig, ameddig nem késő.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me