DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselőtársam! Stregl Istvánné budapesti lakos '94. március 12-én "kényszermunkára hurcolás szovjet szervek által polgári személyként" jogcímen kárpótlási igényt terjesztett elő az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal elnökénél, mert előterjesztése szerint férjét, néhai Stregl Istvánt '45. január 18-a és február 15-e között a Szovjetunióba hurcolták. Kérelméhez csatolta a pesterzsébeti elöljáróságnak címzett, '49-ben kelt beadványát, melyben közölte, hogy férjét 1945. január 18-án mint polgári személyt a Szovjetunióba kényszermunkára vitték. A kérelmet akkor ön, képviselőtársam, mint az OKKH akkori elnöke adta át iktatásra "elsők között bírálandó el" rendelkezéssel, melyet az ön által '94. február 7-én adott elnöki utasítás VIII. fejezete alapján kizárólag ön adhatott ki. Meg kívánom jegyezni, a sérelem sem akkor, sem most nem volt bizonyított.
Fölteszem én is a kérdést, hogy akkor ön mint a kárpótlási hivatal elnöke miért nem intézte el soron kívül ezt a kérdést. (Éljenzés, derültség és nagy taps a kormánypártok soraiban.) A rendelkezést az úgynevezett elnöki azonnali ügyintéző csoport - mely '94. augusztus 15-éig működött - nem hajtotta végre.
Az ügyiratot a személyi kárpótlási kérelmek, köztük az eredendően beadott és még akkor elintézetlen több mint százezer ügy intézésének meggyorsítása érdekében végzett általános és tételes vizsgálat során '94. december 21-én iktatták. Ennek eredményeként született meg '95. június 19-én az elutasító határozat. Az Országos Kárrendezési Hivatal '95. június 19-én meghozott határozatában Stregl Istvánné kérelmét elutasította; a határozat indoklása szerint a kérelmező néhai férje katona volt, ezért a '92. évi XXXII. törvény idevonatkozó rendelkezései alapján nem jár kárpótlás. A kérelmező az elutasító határozat ellen keresettel fordult a bírósághoz. Az ügyben a bírósági eljárás folyamatban van.
Az említett kárpótlási igény elbírálására irányadó jogszabályok értelmében - amint az a tisztelt Ház és képviselő úr előtt is ismert - kárpótlás jár a személyes szabadságot súlyosan, 30 napot meghaladóan korlátozó, a szovjet szervek által történt kényszermunkára hurcolás, továbbá szovjet bíróság politikai indítékú ítélete vagy más szovjet hatóság intézkedése alapján végrehajtott szabadságelvonás miatt. E jogszabályi rendelkezés alkalmazásakor a szovjet hadifogságba esett katonát 1945. augusztus 1-jétől kényszermunkára hurcoltnak kell tekinteni.
(15.20)
Az eljárásra irányadó jogszabály pedig, mint ismeretes, úgy rendelkezik, hogy a fenti, mindkét sérelem elszenvedését a kérelmezőnek bizonyítania kell. Nevezett kérelme, valamint az említett jogszabályhelyek alapján az OKKH határozatában Striegl Istvánné kérelmét tévesnek minősítette, mint a néhai házastárs katonaként töltött ideje alatt benyújtott kárpótlási igényt elutasította.
A téves minősítésen alapuló határozatának módosítására, vagy visszavonására azonban az OKKH-nak ma már nincs lehetősége, tekintettel arra, hogy az államigazgatási eljárás általános szabályairól rendelkező törvény értelmében erre csak a határozat közzétételétől számított egy éven belül lett volna jogosult. Striegl Istvánné az említett határozatot a tértivevény tanúsága szerint '95. július 30-án vette át.
Szükséges megemlíteni, hogy helyes minősítés esetén a szovjet szervek által történt kényszermunkára hurcolás esetén ugyancsak elutasító határozatot kellett volna hozni, mivel az elhurcolásra semmiféle bizonyíték nincs. Az ügyben megkeresett Honvédelmi Minisztérium, Hadtörténeti Intézet és a múzeum központi irattára sem tudott adatot szolgáltatni. Erre figyelemmel nincs lehetősége az OKKH elnöke mellett működő társadalmi kollégium '97. január 23-án kelt javaslatában foglaltak szerint a határozat saját hatáskörben történő visszavonására sem.
Ugyanakkor kétségtelen tény az is, hogy amennyiben a folyamatban lévő bírósági eljárás során helyt adnak Striegl Istvánné keresetének, az esetlegesen lefolytatásra kerülő új eljárás során is a kérelmezőnek kell bebizonyítania a kárpótlási igénybejelentésben írt sérelem elszenvedését. A bírósági tárgyalást egyébként 1997. május 29-re tűzték ki.
Tájékoztatom képviselő urat továbbá arról, hogy Striegl Istvánné az iratanyagból megállapíthatóan nyugdíj-kiegészítés, illetve nemzeti gondozási díj megállapítása iránti kérelmet nem terjesztett elő.
Tisztelt Parlament! Mérhetetlenül sajnálom, hogy ilyen szigorú jogi kitételeket kellett felolvasnom, de sajnos kénytelen vagyok azt mondani, hogy a jogot és az etikát ezekben az ügyekben szigorúan külön kell választani.
Köszönöm a figyelmet, és kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me