ISTVÁN JÓZSEF

Full text search

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Kedves Képviselőtársaim! Miniszter Úr! A tulajdonviszonyok rendezése érdekében az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról szóló 1991. évi XXV. törvény 24. § (1) bekezdése értelmében a kárpótlásra jogosultak az adóhatóságnál az árveréstől számított harminc napon belül mezőgazdasági vállalkozóként bejelentkezhettek, és igényt tarthattak támogatásként a kár mértéke és a kárpótlás összege közötti különbözetre.
A (2) bekezdés szerint azonban ha a támogatásban részesülő személy a határidőn belül mezőgazdasági vállalkozóként nem jelentkezett be, vagy az adóhatóság öt éven belül megállapítja, hogy ténylegesen nem folytat mezőgazdasági vállalkozást, a támogatás azonnal esedékessé váló hitellé alakul át a (3) bekezdés szerint pedig a termőföldjére az állam javára jelzálogot és elidegenítési tilalmat kell bejegyezni.
Az Alkotmánybíróság azonban a 15/1993. AB-határozatával e jogszabály alkotmányellenességét állapította meg, a megsemmisítés időpontjáról való határozata azonban 1993. szeptember 1-jéig ezt felfüggesztette. A támogatásban számosan részesültek, a kárpótlás végrehajtása folyamatban volt. Majd az 55/1994. évi AB-határozatával felfüggesztette az eljárás megszüntetését, mert az Országgyűlés a társasági adóról szóló 1991. évi LXXXVI. törvénnyel az alkotmányellenességet megszüntette és orvosolta.
A társadalombiztosítási járulék és a személyi jövedelemadó fizetéséről alkotott, az Európában egyedülállóan legmagasabb elvárásokat előíró újabb jogszabályok nem várt, súlyos fizetési kötelezettséget róttak a mezőgazdasági vállalkozókként bejelentkezett kárpótlási jogosultakra. Ezért nagyon sokan kénytelenek voltak visszamondani a vállalkozást, abbahagyni a mezőgazdasági tevékenységet. A büntetés természetesen az, hogy a támogatás azonnal esedékessé váló 20 százalékos késedelmi kamattal terhelt hitellé válik. (Az elnök csenget.) Kérem miniszter urat, adjon magyarázatot arra, hogy mikor és milyen...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me