DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Az elnök asszony feladat- és hatáskörömbe tartozónak minősítette az ön részére adandó választ. Ez részben így van, részben nem, hiszen a kérdés legalább annyira gazdasági, mint amennyire jogi természetű.
Mindannyian tudjuk, hogy az úgynevezett kárpótlási utalvány, annak a termőföldszerzésre történő felhasználása a kárpótlás folyamatában jelentős többletjogosítványt, többletkárpótlást, pluszjogosítványt jelentett, ebből következően a szabályozás a feltételeket is ehhez a többletjogosítványhoz igazította, és bizonyos kockázati elemeket, tényezőket, pontosabban azt a törvényhozói szándékot testesítették meg ezek a szabályok, hogy ténylegesen mezőgazdasági tevékenység folytatásának a kötelezettségét vállalja a felhasználó legalább öt esztendőn keresztül.
Az időközben bekövetkező változások természetesen ezt a kockázati tényezőt megváltoztathatták, azonban a kárpótlás egész rendszerének egy eleméhez rendkívül nehézkes hozzányúlni, hiszen ez a változtatás kihat az egész rendszerben megtalálható más elemekre is. Tehát ha jogilag közelítjük meg a kérdést, tisztelt képviselő úr, akkor az ön által említettek alapján a módosítás azok számára pozitív, akik ezt a kötelezettséget felmondják és nem kívánják teljesíteni. Azok számára viszont, akik már teljesítették, negatív tartalom lenne, mert ők a teljesítésen már túljutottak.
Tisztelt Képviselő Úr! A megoldást ezért én inkább a gazdálkodás feltételeinek javításában, a kistermelőket terhelő költségek, adó- és társadalombiztosítási kötelezettségek mérséklésében látom, amik a kormány és a termelők közötti tárgyalások eredményeként ez év elején tulajdonképpen mérséklődtek, és a most benyújtásra kerülő adójogszabályok is hasonló természetű mérséklést tartalmaznak, például a személyi jövedelemadóra vonatkozó szabályozás a bérlet esetében kívánja forrásadó-csökkentéssel preferálni a mezőgazdasági termelést. Úgy vélem, képviselő úr, inkább ebben a szférában kell keresnünk a megoldás kulcsát, semmint a kárpótlásra vonatkozó szabályok belső összhangjának megbontásával egy egyoldalú korrekcióval.
Kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me