DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Államtitkár Úr! Korunk meghatározó törekvése a termelés tudástartalmának növelése, a társadalom tudásszintjének növelését célzó állami és társadalmi törekvések prioritása. Sajnálatos tény, hogy e területeken nem követjük a világtendenciát. Az alap- és középszintű oktatásunk színvonalát súlyosan rontja a pedagógusok anyagi és erkölcsi elismerésének, az iskolák felszereltségének és dologi ellátásának rendkívül alacsony volta.
(14.30)
Fontos elem a pedagógus-továbbképzés megszervezése és megindítása. Sajnos azonban átgondolt, államilag támogatott továbbképzési rendszerünk nincs, e kérdéseknek még felelőse sincs az irányításban, holott az európai csatlakozásra való felkészülés már régen megkövetelte volna a széles körű képzés megindítását.
A kutatás-fejlesztés központi támogatása nálunk a legalacsonyabb Európában, a meglévő K+F-intézményeink csődjét csak az állami tulajdonlás fenntartása akadályozza. E helyzetben természetes lenne a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztési teljesítményének fokozása, a tanulók és doktoranduszok bevonása, ezzel olcsó kapacitást teremtve, miközben a tanulmányok mellett a képzésben részt vevők fontos gyakorlati ismereteket szerezhetnének.
E célokat szolgálhatná a felsőoktatási kutatás-fejlesztési pályázat. A még múlt évben kiírt pályázatokra a szerződéseket rendkívül késedelmesen, csak nyáron kötötték meg. A pályázatban való részvétel jelentős tanszéki forrásokat és a résztvevők elhivatott hozzáállását igényli. A pályázat elfogadását bejelentő levél az első kifizetéseket augusztusra ígéri. Figyelembe véve az intézmények valószínűtlenül alacsony dologi ellátását, nyilvánvaló, hogy elengedhetetlen a szerződés szerinti keretek mielőbbi beérkezése. Ennek ellenére olyan információk érkeztek a tanszékekre, hogy a szükséges keretek nem állnak rendelkezésre, ezért nem történnek meg az átutalások.
Kérdezem az államtitkár urat, rendelkezésre állnak-e ehhez a pénzügyi keretek. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me