DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodást - közismert nevén CEFTA-t - Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia hozta létre. A megállapodást 1993. március 1-je óta sikeresen alkalmazzuk. Ennek is köszönhető, hogy a CEFTA-t alapító országokkal megvalósított kölcsönös áruforgalom rendkívül dinamikusan, a teljes magyar külkereskedelemnél jóval gyorsabb ütemben fejlődött az elmúlt években.
A CEFTA kedvező tapasztalatai felkeltették az érdeklődést a megállapodás iránt más országok részéről is. A csatlakozás egyezményes jogi kereteit az új tagok csatlakozását lehetővé tevő módosító megállapodás teremtette meg, melyet a tisztelt Országgyűlés már egyhangúlag jóváhagyott.
Románia 1996. április 10-én kérte felvételét a CEFTA-ba. Románia csatlakozását minden CEFTA-tagország támogatta. A tárgyalások megkezdéséről a tisztelt Országgyűlés a kormány szabadkereskedelmi politikájáról szóló tájékoztató keretében kapott tájékoztatást. A lefolytatott csatlakozási tárgyalások eredményeit tartalmazó, most megerősítésre javasolt megállapodást 1997. április 12-én Bukarestben írták alá a CEFTA-országok és Románia képviselői.
Az egyes CEFTA-országok és Románia közötti kereskedelmi kedvezményeket ugyanúgy kétoldalú jegyzőkönyvek rögzítik, mint az alap CEFTA-megállapodásban. Ennek megfelelően a magyar-román ipari termékek forgalmának mintegy háromnegyede a csatlakozási megállapodás alkalmazásától kezdve nullszázalékos vám mellett valósul meg.
A megállapodás a fennmaradó ipari áruk körében is előirányozza a vámok fokozatos lebontását. Ez a termékek túlnyomó részénél 1999 végig fejeződik be, és ily módon 2000. január 1-jétől az ipari termékek kereskedelmében lényegében vámmentesség valósul meg.
A csatlakozási megállapodás a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek szállításánál is jelentős kedvezményeket irányoz elő.
(17.00)
A kedvezmények kölcsönös biztosítása szintén a CEFTA-ban jelenleg érvényes rendszer szerint történik. A megállapodás szerint nyújtandó kölcsönös vámkedvezmények Magyarország szempontjából egyértelműen kedvező képet mutatnak. Exportunk tartósan meghaladja importunk értékét, különösen az agrártermékek körében, ahol a magyar export többszöröse az importnak. (Dr. Torgyán József belép a terembe. - Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.) - Üdvözlöm.
Tehát ott hagytam abba, hogy a magyar export az agrártermékek esetében többszörösen meghaladja importunkat. Reményeink szerint a megállapodás jelentősen elősegítheti a magyar-román áruszállítások további növekedését, gazdasági kapcsolataink fejlesztését. Különösen fontos szerepe lehet a megállapodásnak a határmenti övezetek közti együttműködés fejlesztésével, hozzájárulva ezzel a kelet-magyarországi régió gazdasági fellendüléséhez, az ebben a régióban olyan fontos tőkeberuházások növeléséhez.
A Románia CEFTA-hoz való csatlakozásából adódó előnyök mielőbbi kihasználása érdekében a megállapodást 1997. július 1-jétől ideiglenesen alkalmazzuk. Románia parlamentje már 1997 májusában megerősítette a megállapodást. A ratifikációs eljárás a többi szerződő fél országában is elkezdődött.
A Románia CEFTA-hoz való csatlakozásáról szóló megállapodás az 1995. évi XIII. törvénnyel kihirdetett CEFTA-megállapodás rendelkezéseit, azaz a szerződő felek körét alapvetően módosítja. Ezért azt az Országgyűlésnek most meg kell erősítenie, és a hatálybalépést követően azt törvénnyel is ki kell hirdetni.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ezúton is meg szeretném köszönni a külügyi bizottság egyhangú támogatását, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztett határozati javaslatot fogadja el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me