DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, Tokaj-Hegyalja, ez a borvidék nem egy a sok közül, hanem ez egy kiemelkedő borvidék. Azt is mondhatnánk, hogy a magyar bortermelés szimbóluma.
Az elmúlt évtizedek történelmében nagyon sok olyan vihart élt meg, amelyek nem tettek jót ennek a területnek. Egyrészt az államosítás, amely ott egy nagyüzemi szőlőrendszert dolgozott ki, gépesített technikával, elfelejtette azokat a technológiákat, amelyekkel ott hagyományosan művelték a kiváló minőségű szőlőt. Most ismét dívik a magángazdálkodás. Nyilván megvan az esélye annak, hogy azokat a régi, jó minőségű szőlőket és borokat, amelyeket ott termelni lehet, ismételten elő lehessen állítani.
Sajnos, a piaci területen anarchikus a helyzet. Különösen ebben az évben, amikor viszonylag problémásabb a szőlő minősége ahhoz, hogy magas cukortartalmú, a tokaji bukéra jellemző borokat lehessen előállítani.
Azt kértem a Hegyalja szőlősgazdáitól, hogy a Földművelésügyi Minisztérium nyilván segíteni szeretne - hozzátéve, hogy nem mindenáron beavatkozva a piaci viszonyokba -, de ezt csak egyféleképpen tudja megtenni: közösen az ott élőkkel. Tehát ott is azt kértem, dolgozzanak ki valamilyen elképzelést a hegyközségek, hogy hosszú távon hogyan lehetne ezt a kérdést kezelni. Nyilván a Földművelésügyi Minisztérium ehhez a szükséges szakmai segítséget átvállalja, megadja, de nem akarja ezt az ott élők helyett, az ottani szakemberek helyett megtenni.
(16.20)
Nagyon sok vitás kérdés merült fel a bortörvénnyel kapcsolatban is, amikor a hivatali vitákra végül az igazi pontot azok tették, akik a borral valóban foglalkoznak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Annyit tudok megígérni képviselő úrnak, hogy amennyiben (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.) egy konstruktív, előremutató tervet kapunk, akkor rendelkezésre fog állni a Földművelésügyi Minisztérium. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me