LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt napokban mindenszentek ünnepén, hallottak napján sok millióan zarándokoltunk ki a temetőkbe halottainkhoz, szeretteinkhez.
(8.40)
Virágot vittünk, gyertyát gyújtottunk, mécsesek százezernyi fénye ragyogta be a temetőket. Halottak napján Szabolcsban, Borsodban jártam, és hazafelé, késő este szinte izzottak a temetők. Talán - és remélem, hogy így is történt - az erkölcsi megújulás igénye, szándéka izzott fel a temetőkben. Szüleinket, nagyszüleinket, barátainkat, rokonainkat gyászoltuk, emlékeztünk rájuk - méltó ünnepe volt az emlékezéseknek.
A sors dramaturgiája, a történelem nagy dramaturgiája, hogy ma, mindenszentek és halottak napja után a magyar történelem, de az évszázad mindenképpen egyik leggyászosabb napjára emlékezhetünk. November 4-e van. Ezen a napon, 1956. november 4-én a szovjet megszálló csapatok vérbe fojtották azt a szabadságküzdelmet, forradalmat, amelynek igénye ugyanúgy ott izzott az elmúlt évtizedekben, évszázadokban minden szabadságszerető ember bensejében.
Tankok tiporták el a forradalmat, a szabadságharcot. Az iszonyatos túlerővel szemben teljesen reménytelen volt vagy reménytelennek tűnt az ellenállás. A magyar történelem egyik leggyászosabb időszaka kezdődött: a megtorlás.
Nagyon méltatlan számokkal, statisztikákkal bizonyítani azt, hogy milyen méretű volt ez a megtorlás; az akasztások, a börtönök, a megaláztató vallatások, helyzetek százezreket nyomorítottak meg, és áldozata lett tulajdonképpen egy ország jóakarata, szabadságigénye, a megélhetésért vívott iszonyat hatalmas nagy küzdelme.
Azokban a napokban, a november 4-e előtti és az ezt elkövető napokban semlegességet akart az ország, semlegességért tüntetett, de a NATO-ban reménykedett, hiszen a Rákóczi-adó hullámhosszán például gyógyszert, kötszert és lőszert kért, s az ENSZ-csapatok vagy a NATO támogatását. Semlegességet akart az ország, de minden szabadságszerető, ezért az országért dolgozó ember pontosan tudja, hogy a semlegességhez, az ország függetlenségén túl szövetségesekre van szükség. S akkor, amikor NATO-népszavazásra készülünk, nem szabad elfelednünk, hogy jó szövetségeseket találunk a NATO tagországaiban; nem szabad elfelejtenünk azt, hogy így teljesedhet be 1956 forradalma, szabadságharca, szabadságküzdelme, és talán így nem lesz hiábavaló sok-sok tízezer, százezer ember áldozata.
A sors dramaturgiája, hogy tegnap szétvertek egy tüntetést teljesen fölöslegesen, zaklatták ezzel a közvéleményt. Teljesen fölöslegesen kerültünk olyan helyzetbe, amely helyzetben a rendőri túlerőnek a fitogtatása fölösleges volt. Úgy vélem, hogy áldozata a tegnapi napnak ugyanúgy Pongrácz Gergely, mint az a rendőr, akit arra kényszerítettek, hogy a gumibotját használja. 1989 óta nem volt erre példa, hogy fel kellett oszlatni egy tüntetést. A belügyi kormányzatnak kell végiggondolni azt... (Dr. Avarkeszi Dezső: Szégyen, amit műveltek!), hogy hasonló helyzetben engedélyezzen egy tüntetést, és el fogja viselni a főváros (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.), ha netán egy órára a forgalom lelassul, és lehetőséget enged annak, hogy megjelenjen a másság, megjelenjenek azok a gondolatok, amelyekkel lehet, hogy nem értünk egyet... (Zaj a bal oldalon.), de az életünket is adjuk azért, hogy megfogalmazódjon.
Köszönöm szépen. (Zaj. - Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me