CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az ipari technológiával épült, úgynevezett panellakások felújításának problémájáról kívánok államtitkár asszonynak interpellációs kérdést feltenni.
A téma mintegy 600 ezer lakást és mintegy 1-1,5 millió állampolgárt érint, tehát valóban társadalmi problémáról van szó. Ezeket a lakásokat valamikor az állam építette, később többségüket a bennük lakó állampolgárok megvásárolták. Állapotuk általában nem megfelelő, teljes vagy részleges felújításra szorulnak. Tudomásom szerint erre a célra került felvételre a magyar és a bajor kormány által aláírt 30 millió márkás, kedvezményes kamatozású kölcsön, mely immár az érintettek rendelkezésére áll. Azonban ez a kölcsön is csak akkor ér valamit, ha valóban fel tudják használni az állampolgárok, és ha valóban oda jut, azokhoz az emberekhez, akiket tulajdonképpen megcélzott ez a kölcsönfelvétel.
E panellakásokban azonban többségükben olyan családos vagy nyugdíjas állampolgárok élnek, akik ezt a kölcsönt nem tudják igénybe venni, mert kedvezményessége ellenére részükre lakásonként mintegy 1,3-1,5 millió forintos költségvállalást jelent. Széles társadalmi rétegek elszegényedése mellett ezt reális tényként kell figyelembe venni.
Bonyolítja a helyzetet, hogy a témát érintő 105/1996. (VII. 16.) kormányrendelet a teljes körű felújítást preferálja; ezzel szemben sok lakásban a részleges felújítás is enyhítené a gondokat.
A társadalmi igényt is felismerve, az Ipartestületek Országos Szövetsége építőipari, épületgépész és faipari bizottsága egy minimálprogramot dolgozott ki az ilyen lakások energiamegtakarítást eredményező felújítására. A program előnye, hogy szakaszosan is megvalósítható, és lakásonkénti ára így átlagosan mintegy 300-500 ezer forint. A program megvalósítását az önkormányzatok végeznék, melyek mind a regionális, mind a Központi Területfejlesztési Alapból pályázat útján ehhez támogatást kaphatnának.
A lakosság életkörülményeinek alakulása miatt a panellakások szükséges felújítása csakis önkormányzati és állami segítségnyújtással képzelhető el. Ezért tisztelettel kérdezem államtitkár asszonyt (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), egyetért-e azzal, hogy az állam nem vonulhat ki ebből a széles rétegeket érintő problémamegoldásból, egyetért-e a kormányrendelet (Az elnök ismét csenget.) módosításának szükségességével... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.)
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me