DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a mezőgazdaság életében egy rendkívül fontos törvénytervezet tárgyalásának a vége felé járunk. Az agrárgazdaságról szóló törvény nagyon fontos szerepet játszik mindazoknak az országoknak az életében, ahol a mezőgazdaságnak jelentősége van. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország ezek közé az országok közé tartozik.
Ugyanakkor értelemszerűen nagyon sok vita kísér egy ilyen törvényjavaslatot végig a parlamenten: az általános vita, a módosító javaslatok vitája. Amikor a kormány a nemzeti agrárprogrammal foglalkozott és tárgyalássorozatok révén próbált a mezőgazdasági célkitűzések területén előre lépni, akkor elemi erővel jelentkezett az az igény, hogy szükség van egy agrártörvényre Magyarországon is, amely a mindenkori kormányok számára előírja a mezőgazdaság megfelelő, sok esetben megkülönböztetett kezelését, egyidejűleg a mezőgazdaságot a komplex vidékfejlesztés rendszerébe foglalja.
Úgy érezzük, hogy ez a törvény megfelel azoknak a kereteknek, amelyeket a konkrét intézkedésekkel, az agrárpályák megfelelő szabályozásával konkrét tartalommal lehet megtölteni. Értelemszerűen egy kerettörvényről van szó, és ilyen szempontból a német agrártörvényhez hasonlít. De éppen ez az előnye, hogy nagyobb lehetőség van megfelelő tartalommal, intézkedésekkel kitölteni. Lényeges viszont, hogy egyértelmű utasításokat adjon ezen a területen.
Már a törvény elnevezéséről is sok vita folyt, és a módosító javaslatok között is találunk olyat, amely az agrárgazdaságról szóló törvényjavaslat helyett az agrárgazdaság támogatásáról szóló törvényjavaslatot veszi előtérbe, amely egy determináló tényező ezen a területen. A kormányzatnak nem lehet kifogása, hogy ilyen értelemben foglalkozzunk ezzel a törvénnyel.
Nagyon jelentős eleme ennek a törvénynek, hogy a mezőgazdaság mindenkori támogatását a gazdasági élet teljesítményétől teszi függővé. Amennyiben növelni tudjuk a gazdaság teljesítményét, a GDP-t, akkor növelni lehet a mezőgazdaságra és a vidékfejlesztésre direkt fordítandó támogatásokat.
A törvény foglalkozik a mezőgazdaság versenyképességének javításával, más ágazatok esélyegyenlőségének megteremtésével, amit a módosító javaslatok esetében is az illető benyújtók messzemenően akceptáltak. Jelentős elemeként kidomborodott az általános és a részletes vitában is a lakosságmegtartó képesség szerepe, és nem utolsósorban a módosító javaslatok között került kihangsúlyozásra, hogy még nagyobb szerepet és jelentőséget kell tulajdonítani az emberi, a humán erőforrásoknak a magyar mezőgazdaságban.
Mindenki egyetért azzal, hogy döntően a magántulajdonon alapuló mezőgazdaságra van szükség és egy változatos üzemi struktúrára, ahol a kis-gazdálkodók, a családi gazdaságok, a fiatal gazdák és a nagyobb gazdaságok, a szövetkezetek, részvénytársaságok is megtalálják a maguk számítását.
Nagyon jelentős követelmény, hogy a parlament rendszeresen kapjon tájékoztatást a mezőgazdaság helyzetéről. Ennek megfelelően a középtávú tervet a parlament elé kell terjeszteni. A földművelésügyi miniszter évente köteles beszámolni arról, hogy a mezőgazdaság milyen állapotban van, és milyen formában, hogyan használta fel a rendelkezésre álló forrásokat, azokat a támogatásokat, amelyek a piacra jutást, a termelést, a kamatokat, az állami kezességet, a fejlesztéseket, a kedvezőtlen térségek támogatását és a föld védelmét célozzák.
Szó esik az intézményrendszerről is, arról, hogy megfelelő közhasznú adatbázis rendelkezésre álljon. Ezzel is számos módosító indítvány foglalkozott, amelyből a mezőgazdálkodás és a gazdaság irányításához szükséges következtetéseket le lehet vonni.
Az agrártársadalom nagy figyelemmel kíséri ennek a törvénynek a megszületését és nagy várakozással tekint elé.
A Földművelésügyi Minisztérium nevében mindenkinek megköszönöm a munkáját, aki a vitában részt vett, aki módosító javaslatot nyújtott be és gazdagította ezt a törvénytervezetet.
Megköszönöm a figyelmet, és kérem a törvénytervezet elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me