SZABÓ MIKLÓS

Full text search

SZABÓ MIKLÓS
SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége is támogatja a taposóaknák teljes betiltására vonatkozó törvényjavaslatot. Az úgynevezett gyalogsági akna, taposóakna a második világháború szomorú öröksége, ezt a fegyverfajtát akkor dolgozták ki. Bizonyos fokig az igazolta hosszú ideig a katonai gondolkozásban, hogy jellegzetesen védekező fegyver; ellenséges támadás elhárítását akadályozza.
Ugyanakkor nagyon hamar a háború után bebizonyosodott róla, hogy ellenőrizhetetlen, kezelhetetlen fegyvertípus, senki sem tudja, hogy hol raktak le aknákat, utána rövid ideig tart - történetileg legalábbis - az idő, amíg szükség van rá, utána pedig évtizedekig veszélyezteti a polgári lakosságot. Ehhez képest a hatékonysága a mai technikai fejlődés mellett egyre kisebb. Az utolsó évtizedekben a taposóakna a kis háborúk, a helyi háborúk fegyverévé vált. Ha Magyarország lemond ezen fegyver alkalmazásáról, politikailag azt is kifejezésre juttatja, hogy nem tekinti magát egy helyi háború potenciális részesének. A NATO-hoz csatlakozás valószínűleg a magyar határt megszűnő, végleg nem veszélyeztetett határrá teszi, amelyet nem kell aknazárral védeni.
Itt egy mondatban azt is meg kell említeni, hogy politikailag is rossz emlék fűződik ahhoz a néhány esztendőhöz, amikor aknazár védte a "védelmet", a magyar lakosságot a bizonyos többi országoktól. Ettől a múlttól is egy kicsit búcsút veszünk akkor, amikor az aknáktól megszabadítjuk az országot. Megszüntetjük a veszélyeztetettség tudatát, és megszabadulunk egy fegyvertől - amelyet rendkívül nehéz telepítése után ellenőrizni, számon tartani, korlátozni, nyilvántartani -, az ilyen értelemben a lakosságot kockáztató veszélyes fegyvertípustól.
A magyar javaslat jelentősége az, hogy nem csupán magának a fegyvernek a telepítését tiltja, hanem az ezzel kapcsolatos kutatásokat is. Ez továbblépés a nemzetközi folyamatban, ami remélhetőleg elvezet ezen fegyvertípus végleges megszűnéséhez és kihalásához.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
(19.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me