MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE, a honvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mélyen tisztelt Államtitkár Úr! A rendkívül bonyolult címet viselő törvényjavaslat valójában a kormány és hazánk azon egyértelmű szándékát kívánja ország és világ előtt kinyilvánítani, hogy egyetértünk az eddig is mérhetetlen szenvedést okozó gyalogsági aknák teljes tilalmával.
Az Országgyűlés a gyalogsági aknák betiltásának kezdeményezéséről szóló, 1996. december 20-án kelt határozatában felkérte a kormányt, hogy a gyalogsági aknák mielőbbi teljes és általános tilalma, fokozatos felszámolása érdekében tegye meg a további szükséges lépéseket, nemzetközi fórumokon támogassa a gyalogsági aknák teljes és általános tilalmára vonatkozó kezdeményezéseket.
Jóleső érzéssel vesszük tudomásul, hogy ez az általunk kezdeményezett országgyűlési határozat a kormánynál jó talajra hullott, és e határozat alapján a Magyar Köztársaság csatlakozott ahhoz a világméretű mozgalomhoz, amely túl kíván lépni az 1980-ban kötött nemzetközi egyezmény, valamint az 1996-ban elfogadott második módosító jegyzőkönyv és az újabban elfogadott negyedik jegyzőkönyv előírásain.
A közvetlen biztonsági környezetünket és az európai folyamatokat tágabb értelemben érintő elemzések arra engednek következtetni, hogy a gyalogsági aknák teljes betiltását megcélzó mozgalom egyre terebélyesedik, folyamatosan növekszik. Az európai államok túlnyomó többsége elkötelezte magát e folyamat mellett. Borisz Jelcin orosz elnök nemrégiben jelentette be, hogy Oroszország is csatlakozik az egyezményhez, és osztja a teljes betiltás elvét.
Az a tény, hogy közel 70 országban 110 millió lerakott aknát tartanak számon, és ugyanennyi a raktáron levők száma hogy évente több mint 10 millió aknát gyártanak, amelynek egyötödét le is rakják, de ugyanakkor ezzel egyidőben csak százezer aknát szednek fel hogy a közismerten olcsó aknák felszedése darabonként 300 usque 1000 dollárnyi pénzbe vagy munkába kerül és mindenekelőtt az a rettenet, hogy az áldozatok több mint 90 százaléka védtelen polgári személy, el kellett hogy vezessen ahhoz az Oslóban közelmúltban véglegesített új egyezményhez, amelyet reményeink szerint nagyszámú ország magas rangú képviselői - köztük hazánk - fognak december 3-án Ottawában aláírni, amely a gyalogsági aknák használatának, raktározásának, gyártásának és továbbadásának betiltásáról, illetve azok megsemmisítéséről szól.
A benyújtott törvényjavaslat, az abban lefektetett kötelezettségvállalások, a korábbiak megerősítése, valamint újak vállalása és kiterjesztése jól időzített, előremutató és más országok számára is követendő példaként fog megjelenni mind a hazai, mind pedig a nemzetközi közvélemény előtt. A megerősítésre váró dokumentumokban precíz megfogalmazást nyer a gyalogsági akna fogalomköre, egyértelműbbek és szigorúbbak a korlátozások, és kiterjednek a használat mellett azok forgalmazására, raktározására és gyártására is. Meg kell szervezni és végre kell hajtani az aknák megsemmisítését, amely egyébként nullszaldós eredménnyel is megvalósítható, és személyes véleményem szerint a fejlesztési moratóriumot fel kell hogy váltsa a teljes tilalom, amelyre vonatkozóan személyesen kívánok módosító javaslattal élni.
A honvédelmi bizottság széles körű, s a kérdés mindkét oldalát, az antihumánus pusztító eszközt, illetve olcsó katonai védelmi eszközt érintő vita után 13 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak nyilvánította a törvényjavaslatot. Ezen túlmenően a bizottság úgy vélekedett, hogy a törvényjavaslat részletes vitájára, amelyen a minden bizonnyal benyújtásra kerülő módosító javaslatok megtárgyalására kerül sor, meghívja a honvéd vezérkar szakértő képviselőit is.
A részletes vita alkalmas lesz arra, hogy még tovább pontosítsa és teljes szakszerűséggel alátámassza a gyalogsági akna betiltásával kapcsolatos kérdéskör minden elemét, a törvényjavaslatban is kifejezésre jutó szándékot, a módosító javaslatokat és a honvédelmi bizottság véleményét.
Mindezek alapján a honvédelmi bizottság, valamint a magam nevében a törvényjavaslatot támogatom, és azt az Országgyűlésnek kellő vita után elfogadásra ajánlom.
Köszönöm szíves figyelmüket.
(19.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me