NIKOLITS ISTVÁN

Full text search

NIKOLITS ISTVÁN
NIKOLITS ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Röviden a válasz a kérdésére: igen. Bővebben a következőket szeretném elmondani:
A kilencvenes évek elejétől a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakértői intézete folyamatosan vizsgálta az új útlevelek problémakörét, és mindenre kiterjedő szakmai előkészítő munkát végzett. Számos okmánykitöltési technológiát megvizsgált, így különféle kitöltési módszereket - például lézerprinter, fénymásolás, lézergravírozás, termotranszfer - és ezekkel párosuló adatbiztosítási eljárásokat biztonsági és okmányvédelmi szempontból elemzett.
Mindezek eredményéről a szakértői intézet tájékoztatta a Belügyminisztériumot, és az intézet javaslata alapján a Belügyminisztérium 1997 elején a lézergravírozásos technika alkalmazása mellett döntött, ennek megfelelően került kiírásra a pályázat. Három cég jelentkezett, formai hiányosságok miatt azonban a tendert érvénytelenné kellett nyilvánítani. Tekintettel arra, hogy a pályázatok tartalmi oldalról jók voltak, a folyamat átalakult meghívásos tárgyalási eljárássá. Az új eljárás eredményét november 21-éig kell meghozni és kihirdetni.
Miért döntöttek a szakemberek a lézergravírozásos technika mellett? Ez a megoldás a megkövetelt biztonsági követelményeket szem előtt tartva hosszú távon olcsóbb más technológiáknál. Az egyszeri beruházási ár valóban megközelítőleg 2,5 milliárd forintra tehető. A mintegy 3 millió útlevél kiállításához 19 berendezést kell üzembe állítani. Ez az ár azonban magában foglalja a rendszer teljes kiépítésének költségeit, a háttér-informatika megteremtését is beleértve. Az egyszeri beruházást követően a rendszer már jelentős alapanyagigény nélkül működtethető; más, hagyományos, fóliára épülő rendszer tekintetében ez pontosan fordított: a kisebb beruházás nagy költséget igénylő alapanyag-szükséglettel párosul. Ezen túlmenően a lézergravírozásos technikával az okmányreformba bevonandó valamennyi új okmány kiállítható, így készülnek majd például a személyi igazolványok és a vezetői engedélyek is.
Az okmányok mennyiségét, az üzemeltetés költségeit tekintve tehát leszögezhető, hogy ez az eljárás hosszabb távon a fajlagos költségeket tekintve olcsóbb és takarékosabb megoldás. Ez a módszer nagyobb biztonságot nyújt a visszaélések ellen, mint más hagyományos technológiák.
Való igaz, hogy a lézergravírozó berendezések nagy számban találhatók a piacon, de biztonsági okmányok kitöltésére alkalmas, fényképeket, azonosító kódokat feldolgozó gravírozó berendezéseket csak kormányzati szervek felé értékesítenek. (Zaj.) Szeretném hangsúlyozni, hogy a lézergravírozás és a lézerprintelés között elvi különbség van.
(15.00)
Harmadszor: a lézergravírozásos technika alkalmazásával az útlevelek kitöltése sokkal gyorsabbá válik; a választott technológiával napi 25 ezer okmányt lehet kitölteni. A meglevő informatikai háttér ezzel a megoldással kompatíbilis. A berendezések jövő év folyamán folyamatosan kerülnek telepítésre. Az átmeneti időszakban a régi útlevelek szintén lézergravírozásos módszerrel készített érvényesítő bélyegekkel kerülnek ellátásra, és így érvényesítésre.
Végezetül szeretném megemlíteni, hogy ilyen módszerrel készülnek Svájcban a személyi igazolványok, Finnországban az útlevelek, Németországban az útlevelek tekintetében a rendszer bevezetés előtt áll, és számos távol-keleti ország, ahol a hamisítás virágkorát éli, szintén ilyen lézergravírozásos módszerrel készíti a személyi okmányokat. (Zaj, moraj.)
Kérem képviselő urat, hogy az interpellációra adott válaszomat fogadja el. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me