DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Miniszterelnök úrhoz intézett kérdésére a szakértői tárgyalások vezetésével megbízott Nemcsók János kormánybiztos úrral egyeztetve adom meg a választ.
Amint képviselő úr és a tisztelt Ház előtt is ismeretes, a Hágai Bíróságon feltett kérdések között a vízmegosztás ügye külön kiemelve nem szerepelt. Ezért erre vonatkozóan a hágai döntésben számszerűsített rész, számszerűsített döntés nem születhetett. Jelenleg az ön által is idézett ideiglenes vízmegosztás van érvényben, az 1995 áprilisi szerződés, úgynevezett különmegállapodás, amely évszaktól függően másodpercenként 200 és 600 köbméter vízmennyiséget biztosít Magyarország számára.
A bíróság kimondta, hogy Magyarországnak és Szlovákiának jóhiszeműen kell tárgyalnia, és minden szükséges intézkedést meg kell tennie annak érdekében, hogy az 1977. szeptember 16-án aláírt szerződés céljai valósuljanak meg. Úgy rendelkezett továbbá - és ezt idézetnek is lehet tekinteni -, hogy a feleknek friss szemmel kell tekinteniük a bősi erőmű működésének környezetre gyakorolt hatására, különösen kielégítő megoldást kell találniuk az Öreg-Duna medrébe és mellékágakba juttatandó víz mennyiségére a folyó mindkét partján. A két félnek a vízmegosztás kérdését tehát új szerződés keretében kell rendezni, nyitva áll minden lehetőség a megállapodásra, meg kell állapodni ebben.
Az erre vonatkozó tárgyalások folyamatban vannak, ez idő alatt egyoldalúan nem tehetünk lépéseket, minden vonatkozásban tekintetbe kell vennünk a Hágai Bíróság ítéletét. A konkrét mennyiséget tekintve pedig valóban az a megállapodás, amely Magyarország számára is előnyös, egyelőre, amíg itt nem születik új megállapodás, addig ez lesz érvényben.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)
(14.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me