DR. HORVÁTH JÓZSEF

Full text search

DR. HORVÁTH JÓZSEF
DR. HORVÁTH JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Mindenekelőtt szeretném biztosítani a miniszter urat és távollétében a miniszterelnök urat is, hogy a Magyar Demokrata Fórum mint kormányzati tapasztalattal is rendelkező párt, a kérdéses témában a nehézségek ismeretében együttérzéssel követi a november 15-én megindult magyar-szlovák vízierőmű-tárgyalásokon a kormány tárgyalási erőfeszítéseit.
A tárgyalások jelen szakaszában az egyik legidőszerűbb kérdés a vízmegosztás kérdése. A hágai ítélet a Duna elterelését jogsértőnek mondta ki, a korábbi vízhozam helyreállítása, biztosítása a szlovák fél kötelessége, és annak halogatása is kizárólag a szlovák fél érdeke. Október 9-én lejárt az a kormányzati megállapodás, amely az átlagos dunai vízhozam 20 százalékában maximálta az átengedett vízmennyiséget. Miután e tárgyban a szlovák fél megkeresésére magyar kormányválasz nem volt, nem hangzott el, október 25-én Baczó úr bejelentette, hogy a tárgyalások időtartamára egyoldalúan meghosszabbítják a lejárt megállapodást. Ezen időszakban azonban, különös tekintettel a száraz őszre is, további károsodásokat szenvedhet a Szigetköz.
Kérdésem tehát: milyen megfontolás alapján, milyen hosszú távú várható előny reményében hozta meg a magyar fél a Szigetközt előnyösen biztosan nem érintő döntését és engedményét a szlovák fél javára? E kérdésben megkérdezték-e a szigetköziek képviselte szakvéleményt, illetve a Magyar Tudományos Akadémia környezetvédő tanácsadó szakértőit?
Köszönöm szépen. Várom a válaszát. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me