DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! A közelmúltban egyébként erre már válaszoltam önnek, de most akkor megpróbálom még egyszer elmondani az álláspontunkat - talán rövidebben és tömörebben.
(15.50)
Képviselő úr azt állítja, hogy a kormány elvonta az Országgyűlés hatáskörét, amikor az elmúlt évben rendeletet alkotott a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokról. Képviselő úr figyelmét nyilván elkerülte, hogy pontosan a tavalyi évben - 1996-ban - a parlament a LXXII. számú törvénnyel módosította az önkormányzati törvényt, és ezzel felhatalmazta a kormányt a rendelet megalkotására: tehát az 1996. évi LXXII. törvény.
A módosítás szerint ugyanis az önkormányzati törvény 98. § (2) bekezdése a következőként szól: "A közigazgatási hivatal vezetője ellátja a törvényben megállapított, továbbá a kormány által hatáskörébe utalt államigazgatási feladatokat, hatásköröket, hatósági jogköröket." A kormány tehát, képviselő úr, nem fiktív, hanem nagyon is valóságos törvényi felhatalmazásra utalt. Következésképpen pedig nem vonta el az Országgyűlés törvényalkotó jogkörét, hanem annak felhatalmazása alapján járt el.
Emlékeztetek egyébként arra, hogy a fővárosi, megyei, közigazgatási hivatalokat az önkormányzati törvény hozta létre, és ma is ez a törvény állapítja meg a közigazgatási hivatalok helyi önkormányzatokkal kapcsolatos feladatait, mindenekelőtt pedig működésük törvényességi ellenőrzését. Ez pedig megfelel az alkotmánynak, megfelel a jogalkotási törvénynek, és ilyen módon semmilyen tekintetben nem sérült meg a demokráciánk és demokráciánk alapja.
Képviselő úr, egyébként az ön által említett kormányrendelet nem is érinti az önkormányzatok jogait, hiszen kizárólag államigazgatási feladatokról rendelkezik. Tény viszont, hogy a kormányrendelet foglalkozik a területi közigazgatással, és több új feladatot ad a közigazgatási hivataloknak. Célja pedig az, amit már a közelmúltban hangsúlyoztam és elmondtam önnek, hogy egy összevontabb, összehangoltabb és ezáltal olcsóbb és hatékonyabb területi közigazgatás alakuljon ki. Nem érinti tehát a helyi önkormányzatokat.
A közigazgatás irányítása és célszerű megszervezése pedig a kormány egyik alapvető feladata és kötelessége, mindig a törvények alapján és törvényi felhatalmazásra, ez az Országgyűlés ellenőrzése alatt áll.
Ami pedig a tanácsrendszerbe való utalását illeti, képviselő úr, ott ilyen bagatell dolgokkal nem foglalkoztak, ott belső utasításokkal intézték el ezeket. Tehát ez szóba sem jöhet.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me