DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! A fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokról szóló, 191/1996. számú kormányrendelet 1997. január 1-jén lépett hatályba. A rendeletben foglalt szabályozás érinti demokráciánk fundamentumát, az önkormányzatokat, az egész középszintű területi igazgatást, melyet - szorosabb vagy tágabb formában - integrál a kormány hatalmi centrumává fejlesztett megyei, illetve fővárosi közigazgatási hivatalokba.
Ilyen irányú alapvető változtatásra azonban a kormánynak nincs hatásköre. A Magyar Köztársaság alkotmányának 2. § (1) bekezdése szerint: "A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam." A 7. § (2) bekezdése szerint pedig "a jogalkotás rendjét törvény szabályozza". A jogalkotásról szóló törvény 2. §-a szerint az Országgyűlés törvényben állapítja meg a társadalmi rendre, valamint a társadalom meghatározó jelentőségű intézményeire, az állam szervezetének működésére és az állami szervezetek hatáskörére vonatkozó alapvető rendelkezéseket. A 3. § szerint a társadalmi rendre vonatkozóan törvényben kell szabályozni különösen az alkotmányban felsorolt állami szervek működését. Nem lényegtelen az 1. § (2) bekezdésének rendelkezése sem, mely így szól: "Az alacsonyabb szintű jogszabály nem lehet ellentétes a magasabb szintű jogszabállyal."
Az úgynevezett rendszerváltással többek között bekövetkezett az állam szervezetének, ezen belül az államigazgatási szervezetek, rendszerek teljes átalakítása; megszűnt a tanácsi rendszer, kialakításra került az önkormányzati igazgatás, ennek során teljes körű behatárolásra került a törvényesség is. Minden alapvető kérdésben az Országgyűlés döntött törvényi rendelkezés formájában, csak a részletes szabályozást bízta esetenként átruházott hatáskörben a kormányra.
Jelen esetben azonban a törvényalkotásra a kormány nem kaphat hatáskört, mivel az igazgatási szervek az alkotmányban felsorolt állami szervezetek közé tartoznak; ezért a jogalkotásról szóló törvény 3. §-a szerint törvényben kell szabályozni működésük alapvető kérdéseit.
Kérdezem államtitkár úrtól: miért vonja el a kormány alkotmánysértő módon az Országgyűlés törvényalkotási jogkörét. Miért hivatkoznak a kormányrendeletben fiktív, a valóságban nem létező törvényi felhatalmazásra? Minket az ilyen eljárás a diktatúrák, a tanácsi rendszerek törvényalkotására emlékeztet.
Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me