DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Két dologra szeretnék reagálni, egyrészt a dajkaterhességgel kapcsolatosan. Csúsztatott hatályba léptetéssel - mint ahogy e törvényben már máshol is, a betegjogi képviselő intézményénél is - két év áll rendelkezésre. Nem tudom, hogy két év alatt nem lehetne-e megoldani ezt a jogi kérdést - ez csupán egy költői kérdés.
A másik pedig, Surján képviselőtársamhoz csatlakozva: általában az életben úgy van, hogy a kórházigazgató dönt, de ezt a jogát átruházza a patológusra. A törvényben a patológus és a kórházigazgató döntése együttesen kell hogy igenlő legyen. Másrészt a boncolás kötelező mellőzése nem lenne jó, ha a törvényben megfogalmazásra kerülne, még akkor sem, ha az összes ok és lehetőség fennáll arra, hogy a boncolást mellőzzék, hiszen a boncolásnak van egy oktatási és van egy tudományos célja. Hiszen a legjobb statisztikákról - morbiditásról, mortalitásról szóló boncolási statisztikákról - lemondanánk.
Korábban azért volt nagy a mi statisztikai rendszerünk, mert az elhunytak nagyon jelentős részét boncoltuk. Általában ez ma már sajnos 50-60 százalékra esett vissza, és nagyon rossz statisztikai adatok és dolgok jönnek ki; és szerintem ez egy kontroll egy kórház életében, hogyha az elhunyt patológiai vizsgálatra is kerül.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me