DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az évről évre visszatérő influenzajárvány okozta egészségkárosodást jól lehet csökkenteni a lakosság nem kötelező védőoltása révén. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár idén októberben tendert hirdetett influenza oltóanyagának szállítására. Az elbírálás meghirdetett szempontjai: gyorsaság és ár. Az egyik pályázó újsághírek szerint 738 forintos árral pályázott. Gyógyszerről lévén szó, ezt az árat előzetesen ki kellett volna hirdetni a közlönyben, de a Népjóléti Minisztérium gyorsított eljárást igazolt, így az árat nem hirdették ki. Ez is jogszerű; ellátási zavar, illetve járványveszély esetén erre mód van.
Kérdés, miben állt az ellátási zavar, és milyen járványveszély volt. Mikor változott meg a kezdeti 738 forintos ár 599-re? A tenderbontás után erre nincs törvényes lehetőség. Ez a pályázó azonnali szállítást vállalt, ám még a leengedett ár is magasabb volt a többiekénél, csak az árkülönbözet 90 millió forint többletterhet jelent. A nyertes cég dömpingárral vádolta a többieket, ennek vizsgálata folyamatban van.
Az eseményeket figyelő ember nem érti, ha a minisztérium az ár kihirdetésének elmulasztásához segítséget adott, nyilván támogatta a pályázatot, de akkor miért akarta információk szerint egy OEP-nek küldött faxszal megakadályozni a tender kiírását. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mégis kiírta a tendert, az oltóanyagot azóta leszállították, egy tv-híradás szerint az ingyenes gyógyszer el is fogyott.
De hogyan nyerhetett tavaly ugyanez a cég öt évre előre oltóanyag-szállítási jogot? Ha a minisztérium 750 ezer ingyenes oltást akart biztosítani, miért 500 ezerre írták ki a pályázatot, és hogyan fogyhatott el mind, és ha elfogyott, mi kapható mégis pénzért?
Igaz-e, hogy ez a szóban forgó cég eredetileg Cipruson van bejelentve, és egyáltalán, milyen érdek mozgatta itt a döntéseket?
(15.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me