DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Meglehetősen általános a vélekedés, hogy az elmúlt évtizedek során jelentősen hanyatlott hazánkban a lakosság mezőgazdasági ismereteinek színvonala, és az érdekeltek közt is igen sokan vannak, akik nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek az önálló mezőgazdaság megindításához és eredményes viteléhez szükségesek. A tsz-ek megszervezése után ugyanis hasonló játszódott le, mint amikor a céhes ipart a manufaktúrák váltották fel, amikor is eltűntek a szakma mesterei és művészei, akiknek még volt áttekintésük az egészről, és azok léptek előtérbe, akik csak bizonyos részfolyamatokat ismertek.
Minderről, tudniillik a mezőgazdasági ismeretek súlyos visszaeséséről győződhetünk meg akkor is, ha kimegyünk és körülnézünk valamely falu vagy agrárkisváros határában. Miután mezőgazdaságunk felvirágoztatása nemcsak pénz, eszközök és munkaerő kérdése, hanem szorosan tartoznak hozzá a korszerű szakismeretek is, ez ügyben, szintén a nyár folyamán írásban tettem javaslatot földművelésügyi miniszter úrnak a novembertől márciusig működő földműves-iskolák újjászervezésére.
Választ nem kaptam - se kedvezőt, se kedvezőtlent. Fontos ügyről lévén szó, itt kérdezem újra: mit szándékoznak tenni a falusi és az érintett városi lakosság mezőgazdasági ismereteinek felfrissítése, illetve korszerűsítése érdekében? Meggyőződésem ugyanis, hogy nálunk is fokozatosan be kell vezetni - elkapkodni és meggondolatlanul intézkedni természetesen botorság volna -, hogy mezőgazdasággal csak azok foglalkozhatnak, akik megszerezték a technikai minimumot, és annak írásos bizonyságát is tudják adni. Várom tehát válaszát. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me