CSURKA ISTVÁN, a Magyar Igazság és Élet Pártja vezérszónoka:

Full text search

CSURKA ISTVÁN, a Magyar Igazság és Élet Pártja vezérszónoka:
CSURKA ISTVÁN, a Magyar Igazság és Élet Pártja vezérszónoka: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az 1994. évi költségvetés vitájában és szavazásában a Magyar Igazság és Élet Pártja olyan formában vesz részt, ahogy a békefenntartó csapatok vesznek részt a boszniai harcokban. (Derültség.) Vagyis, ha kell, segítséget nyújtunk, elsősegélyt, élelmiszert szállítunk, de tulajdonképpen a harcokba nem fogunk beleavatkozni.
Miért? Mert nem világos előttünk, hogy mi folyik most itt a költségvetés ürügye címén. Véres háború vagy valami paktumos násztánc (Derültség.) azok között, akik holnap összeborulnak egy nagykoalícióban. Boross Péternek, akinek a neve szóba került a tegnapi vitán is, igaza van. Ez a költségvetés, elfogadása vagy el nem fogadása, mikor elfogadása, és mikor el nem fogadása valójában választási kérdés, ezzel — mint más esetben is a költségvetések alkalmával — meg lehet buktatni a Kormányt, s tekintettel arra, hogy amúgy is választások előtt állunk, előre lehet hozni a választásokat.
(9.10)
Nem tudjuk tehát, hogy tulajdonképpen melyiket választja akár az ellenzék, akár a kormányzó koalíció.
Mindazonáltal érdekes jelenség ez a mostani költségvetés. Mondhatnám úgy is, hogy epilógus költségvetés. Az eddig, az Antall-kormány által benyújtott költségvetések közül nekem ez a legszimpatikusabb. Talán azért, mert ilyen elégikus.
Mi a szimpatikus benne? (Zaj. — Dr. Bíró Ferenc: Az, hogy az utolsó!) A felsőoktatás támogatása példának okáért, de itt mindjárt felvetődik, hogy hogyan fog ez a már meghozott felsőoktatási törvénnyel egybevágni és hogyan nem fog az akadémiai törvénynyel egybevágni? Ami még természetesen nincs meghozva, de nem is tudom, hogy meglesz-e. Mindenesetre a három dolog összehangolása nagyon nehezen fog sikerülni.
A törvényjavaslatban van adócsökkentés, de van szigorítás is. Amit mi a legnagyobb hiányának tartunk ebben a vonatkozásban, hogy nincs benne a családi adózás rendszere, amely pedig a rendszerváltozáshoz elengedhetetlenül szükséges volna. Van egy halvány kísérlet az államháztartás reformjára, de halvány a kísérlet.
Át akarja vállalni a társadalombiztosítás negyven-egynéhány milliárdját a költségvetés, kérdés, hogy sikerül-e.
Ami a másik oldalon áll: ellenszenves az, hogy ennek a költségvetésnek sincs — mint az előzőeknek — gerince, mert nincs mögötte a Kormány gazdaságpolitikai, tulajdonpolitikai irányelveinek fedezete.
Erről az Állami Számvevőszék elnöke is szólott tegnap, súlyos törvényi hiányosságként említve ezt. Ez fennáll, egyáltalán kérdésessé teszi a költségvetés komolyságát, de hát nem először. Nem fordult még elő, hogy ez a két dolog: a Kormány gazdaságpolitikai irányelvei megelőzték volna a költségvetést, hogy annak alapján lehetett volna dönteni, hogy a képviselők láthatták volna, hogy valójában mire törekszik a Kormány, többek között a költségvetéssel is.
Ilyenformán tehát a legnagyobb ellenvetés ezzel a költségvetéssel az, hogy komolytalan, nem lesz betartva. Ezért a MIÉP általában tartózkodik a módosításoktól, attól való féltében, hogy elfogadják. Csupán felhívja a figyelmet néhány képtelenségre, és az ilyen irányú módosításokra abban az esetben, ha más beadja, támogatjuk, ha pedig senki, akkor ezeket kénytelenek leszünk beadni.
Ilyenek: nem lehet elfogadni, elhinni, hogy a dologi automatizmusok kiiktatása valóban megtörténhet. Ez annyi intézményt küldhet padlóra — bocsánat a kifejezésért —, hogy ezt nyilvánvalóan majd év közben meg kell változtatni, ha így fogadná el az Országgyűlés.
Elfogadhatatlan, hogy a Rádió és a Televízió nem kap állami támogatást, és arra lesznek kényszerítve, hogy a felemelt díjakból éljenek meg, amelyeket azonban beszedni senki sem garantálhat. A Duna Televíziónak is, mint az egész nemzet szolgálatában álló televíziónak is, sokkal nagyobb támogatást tartunk kívánatosnak.
Végezetül kell néhány szót szólni ennek a költségvetésnek és általában a gazdasági helyzetnek, a gazdasági politikának évek óta, '90 óta húzódó összefüggéseiről. Nekem az egész olyannak tűnik fel, hogy ez a Kormány most halmazati büntetésül kapja ennek a költségvetésnek minden terhét, magának az elkészítésnek a terhét azért, mert a maga idejében elmulasztotta megtenni azokat a gazdasági lépéseket, amelyek lehetővé tették volna számára, hogy most, '93-ban '94-re vonatkozólag ne ilyen súlyos költségvetést kelljen neki beterjeszteni.
De ugyanígy az ellenzék is ugyanebben a hajóban utazik. Most úgy látszik, a költségvetést illető támadásai nem annyira hevesek, mint az előző időkben voltak. Mit hallottunk például tegnap a FIDESZ vezérszónokától? Azt hallottuk, hogy javasolni fogják, kilátásba helyezték a nagyobb állami támogatást. Nem akarják, hogy az állam kivonuljon sok területről, és elképzelhetőnek tartják, hogy a gazdasági növekedést az állam is serkentse. Nos, ez nagyon érdekes.
Ezzel fennen hirdetett liberalizmusukat tapossák agyagba, természetes, hogy mi, akik ezt kívülről szemléljük, annyira vesszük komolyan, mint a kommunisták egykori agyagba döngölésének ígéretét. Abban a pillanatban, hogyha odakerülnek, nyilván más politikát fognak folytatni. Mert ez rokonszenves vonás volna, és ha az MDF-kormány vagy pontosabban az Antall-kormány kezdettől fogva hajlandó lett volna ilyen alapállását, egykor eredeti alapállását a gazdasági életben, a gazdasági politikában megvalósítani, akkor ez mind nem került volna ma így elő. Most a jövendőbeli menyasszony vagy vőlegény áll elő ezzel a tervvel, és ezzel bombázza azt a kormányt, amelyikkel esetleg majd '94-ben, amikor ezt a költségvetést meg kellene valósítani, már együtt fog kormányozni. Ki tudja? Reméljük persze, hogy nem így lesz.
Az Antall-kormány egy percre sem tudott saját, új gazdaságpolitikát felmutatni, Faluvégi Lajos óta csak a pénzügyminiszterek váltották egymást, de a restrikció maradt, és ennek a nemzeti össztermék végzetes összezsugorodása lett a következménye. Ez pedig elvezetett vagy visszavezetett a teljes hitelfelvételi kényszerhez, kiszolgáltatottsághoz. Így az eredeti terv is kútba esett, hogy a privatizáció bevételeiből fizessék vissza az államadósságot, mert a restriktív politika eleve leértékelte a magyar vagyont, a magyar munkát, és a restrikció—hitelfelvétel—adósságszolgálat körforgásban érdekelt háttérhatalom csak így tudja fenntartani korábbi korlátlan hatalmát, ha ebből a bűvös körből nem vágja ki magát a magyar gazdasági és pénzügyi politika, egyáltalán a magyar gazdaság.
(9.20)
A MIÉP tehát figyeli az eseményeket, az újabb költségvetési csata kibontakozását, és tartózkodni fog attól, hogy az ellenzék helyett megbuktassa a Kormányt. De persze attól is, hogy az új paktumnászon tartsa a gyertyát. Érdekes dolog ez. Figyeljük! Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me