ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy Kormányunk sürgős tárgyalást kérve benyújtotta a Nemzetközi Pénzügyi Társaságban a Magyar Köztársaság alaptőke-részesedésének megemeléséről szóló országgyűlési határozati javaslatát a 8842-es számon. A Kormány kérte, hogy a rendkívüli ülésszak napirendje egészüljön ki ezzel az előterjesztéssel. Az előterjesztést a hét végi futárpostában kézhez kapták képviselőtársaim. Kérdezem az Országgyűlést, egyetért-e a javaslat sürgős tárgyalásbavételével. Most kérem szavazatukat. (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés 275 szavazattal, 6 tartózkodás mellett a javaslat tárgyalására kimondta a sürgősséget.
Tisztelettel felkérem a költségvetési bizottságot, hogy e javaslatot még a mai ülésén vegye tárgyalásba annak érdekében, hogy az Országgyűlés holnapi ülésnapján az előterjesztés megtárgyalására, illetve határozathozatalra sor kerülhessen.
Kormányunk – ugyancsak sürgős tárgyalást kérve – benyújtotta a nyugellátások, a baleseti ellátások és egyéb ellátások emeléséről, illetve kiegészítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatát a 8858-as számon. Kérdezem az Országgyűlést, egyetért-e sürgős tárgyalásba vételével. Most kérem szavazatukat. (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés 275 szavazattal, 1 ellenében, 3 tartózkodás mellett kimondta a javaslat tárgyalására a sürgősséget.
(15.30)
Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy Kormányunk benyújtotta a magyar–osztrák közúti és víziközlekedésben a határforgalom ellenőrzéséről szóló egyezmény kihirdetését indítványozó törvényjavaslatát a 8841-es számon;
továbbá a területi önkormányzatok és közigazgatási szervek határ menti együttműködéséről szóló európai keretegyezmény megerősítését indítványozó országgyűlési határozati javaslatot;
és a távközlési és műsorszórás-politikai koncepcióját, valamint a hozzá kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatot a 8843-as számon. A Kormány – ma benyújtott levelében – az előterjesztés kivételes eljárásban történő tárgyalását kérte. Erről a jövő heti ülésen dönt az Országgyűlés.
Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy a Kormány visszavonta a rádió- és televíziós stúdió korlátozásáról, valamint a frekvenciamoratóriumról szóló 671-es számú törvényjavaslatát.
Bejelentem továbbá, hogy Horváth Béla, a Magyar Demokrata Fórum képviselője önálló indítványt nyújtott be 8554-es számon. Torgyán József, független kisgazdapárti képviselő pedig hét önálló indítványt nyújtott be 8847-től 8853-ig terjedő sorszámokon.
Az utóbbi előterjesztéseket a hétvégi futárpostában kapják kézhez képviselőtársaim. Napirendre tűzésükről a tavaszi ülésszak jövő heti ülésének kezdetén határoz az Országgyűlés.
Az egyes előterjesztések bizottsági tárgyalási rendjéről a bizottsági elnökök holnap reggeli ülését követően tájékoztatom önöket.
Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy az országos választási bizottság elnöke megküldte tájékoztatását az Állampolgári Jogvédő Liga által támogatott, – idézem: a lakáskamatok emelése elleni tiltakozással kapcsolatos népi kezdeményezés hitelesítési eljárásnak eredményéről. Az országos választási bizottság az aláírásokat legalább 36 967, de legfeljebb 38 421 aláírás mértékéig ítélte hitelesíthetőnek – tehát e két érték közötti számban.
Arra figyelemmel, hogy a hitelesített aláírások száma nem érte el az ötvenezret, de meghaladta a tízezret, a népszavazásról és a népi kezdeményezésről rendelkező 1989. évi XVII. törvény 18. § (3) bekezdése értelmében felkérem a költségvetési bizottságot, tegyen előterjesztést arra vonatkozóan, hogy indokoltnak tartja-e a népi kezdeményezés napirendre tűzését.
Bejelentem továbbá, hogy az Albakör Erőszakmentes Mozgalomért és Békéért megnevezésű egyesület 11 625 aláírással petíciót nyújtott be az általános hadkötelezettség megszüntetése és a hadikiadások csökkentése tárgyában. A petíciót megtárgyalásra eljuttattam a honvédelmi bizottságnak.
Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaink újabb interpellációkat és kérdéseket nyújtottak be. Megkérem Juhász Péter jegyzőt, ismertesse ezeknek rendjét.
Interpellációk és a kérdés ismertetése: Juhász Péter jegyző

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me