ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Full text search

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Kérem, foglalják el helyüket az ülésteremben, határozathozatal következik.
Tisztelt Országgyűlés! Soron következik a Magyar Köztársaság Büntető törvénykönyvéről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat határozathozatala.
Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy a törvény címét érintő módosító javaslatról, mely a jelentés 1. pontjában található, csak a végszavazást megelőzően dönt, illetve határoz az Országgyűlés. Kérem képviselőtársaimat, foglaljanak helyet.
Kérem képviselőtársaimat, vegyék elő az Országgyűlés alkotmányügyi, illetve emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának 3415-ös számú együttes jelentését, ennek alapján történik a szavazás.
A törvényjavaslat 1.§ (1) bekezdéséhez dr. Kutrucz Katalin a jelentés 2. pontjában leírt módosító javaslatot nyújtott be. Ehhez csatlakozó módosító javaslatot tett dr. Varga János és dr. Tóth Albert a 3. pont szerint, illetőleg Kulin Ferenc a 3425-ös számú javaslatnak megfelelően.
Dr. Kutrucz Katalin pontosított módosító javaslatában azt indítványozza, hogy 1990. május 2-án ismét kezdődjék el az 1944. december 21-e és 1990. május 2-a között elkövetett, és az elkövetéskor hatályos törvényekben meghatározott azon bűncselekmények büntethetőségének az elévülése, amelyeket az 1978. évi IV. törvény 144. §-ának (2) bekezdése hazaárulásként, a 166. § (1) és (2) bekezdése pedig szándékos emberölésként határoz meg, ha az állam politikai okokból nem érvényesíthette büntető igényét.
A 3425-ös számú módosító javaslatban Kulin Ferenc képviselő azt indítványozza, hogy a törvény szövegéből a Büntető törvénykönyv 144. §-ának (2) bekezdésében meghatározott hazaárulás szó maradjon el.
Dr. Varga János és dr. Tóth Albert javaslata szerint újrakezdődne az elévülési határidő a 170. § (5) bekezdésében meghatározott, halált okozó testi sértés bűncselekmény esetében is.
Először Kulin Ferenc javaslatát teszem fel szavazásra a 3425-ös számú módosító javaslat szerint. A javaslatot az emberi jogi bizottság nem támogatja. Kérdezem az előterjesztőt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me