DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Már az általános vitában majdnem a részletes vitára jellemző pontossággal jeleztem azt, hogy szakmailag nincs miről vitatkozni, hiszen a szakma egyik része megállapította, hogy mennyire alkalmatlan a szóban forgó 2961-es törvényjavaslat, módosítással egyetemben, míg a szakma másik része, igazságyügy-miniszterrel az élen bizonygatta, hogy nem ütközik a törvényalkotási szándék sem az Alkotmánnyal, a Btk. igenis módosítható, és nem ütközik azokkal a nemzetközi egyezményekkel, amelyeket a magyar állam vállalt és aláírt.
Ebből következik, hogy miután a részletes vitánál tartunk, én azzal az ügyrendi javaslattal értek egyet, amelyik a részletes vita lezárására tett javaslatot. De mielőtt a részletes vitát lezárnánk, engedjék meg, hogy elmondjam, hogy a jogalkotónak mindig tisztában kell lenni azzal a közeggel, amely közeg számára a jogalkotás történik. Hogy egy precedenst megemlíthessek, 1956 decemberében, januárjában a Kádár-kormány rendeletet hozott racionalizálás címmel, amellyel a közéletből, intézményekből, üzemekből, gyárakból kiűzték mindazokat, akik 1956-ban jelét adták annak, hogy együtt, közösen lépnek ezzel a társadalommal, ezzel a nemzettel, és ezeket az embereket a raci-rendelet alkalmával kiszórták, internálták és bíróságok elé állították.
Tekintettel arra, hogy a munkástanácsok egyike voltak azoknak az intézményeknek, amelyek speciális helyzetüknél fogva tovább a helyükön tudtak maradni, ezen belül a Kőbányai Gyógyszergyár munkástanácsa a legtovább a helyén maradt, és így történt meg az az eset, hogy a szóban forgó racionalizálási rendeletet a Kőbányai Gyógyszergyárban a munkástanács hajtotta végre, és nem azokat az elemeket rúgta ki a gyárból, akit a Kádár-kormány, Kádár úr a piros bársonyszékben megalkotott. Össze-vissza egy személy ellen emelt szót az akkor a területen működő, a gyárban még nem működő MSZMP és rendőri szervek, és a munkástanácsban, a közösségben még volt akkora tartás, hogy azt mondtuk, ha azt az egyet nem, akkor egyet sem. Ebből következett, hogy miután március 17-én ismét végighúzták a terror és a halál gereblyéjét az országban, a szóban forgó egy személy a tárgyalásomon tanú volt ellenem, és azt bizonygatta, hogy én a nyakát késsel akartam elvágni. Kiderült, hogy a szóban forgó személy már akkor illegálisan, a gyár munkásközössége szempontjából, szervezte az MSZMP-t.
Ebből következik, hogy a jogalkotással együtt lépni kell, és azt a közeget is meg kell teremteni, ahol a jogalkotás erkölcse, szellemisége, jogi szándéka és társadalmi igazságszolgáltatása végbemehet. Magyarul: azt a közeget kell megteremteni a bíróságoknál, azt a közeget kell megteremteni a közéletben, hogy ez a szándékolt igazságszolgáltatás megfeleljen annak az erkölcsnek, annak a sok ezer éves jogi fölépítménynek, amely szellemében ez a jogalkotási szándék most működni kíván. (Közbeszólás: 3 perc!) Parancsolsz? Köszönöm szépen. Ezek után a magam részéről azt javaslom, hogy a Zétényi-Takács-féle elévülési, el nem évülési javaslatot a bizottságok döntése alapján a Parlament képviselői egyéni felelősséggel mérlegeljék, és a kérdésben mielőbb szavazzunk, döntsünk, mert ezt várják tőlünk. Köszönöm. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me