B. Medveczky Bella: Kulcslyukon át

Full text search

B. Medveczky Bella: Kulcslyukon át
– Az ajtó be van zárva. Belülről – suttogta az apja mellén.
– Talán a kulcslyukon be lehetne látni.
– Igen. A kulcsot kihúzták. Egész szépen beláttam a szobába. Éppen a kék selyem karosszéket láttam. De nem ül benne senki.
– Újra benézel. És vársz. Egészen halkan. Én addig itt maradok és azután elmondod, mit láttál.
– Igen, papa!
– De őszinte leszel. Nem csalsz meg, mint az anyád, mint a nagyanyád. Mindent elmondasz.
– Igen, papa!
– Én hiába néznék be, olyan rossz a szemem. A gazemberek tudják jól. Tudják. Te nem fogsz hazudni, Lia.
– Nem fogok, papa.
– Menj, menj és vigyázz, csendben legyél. Az életünk függ most ettől, a tied, te kis poronty és az én pár évem. A gazemberek, a gazemberek. Csak benned bízom már, Lia. Te őszinte leszel. Ígérd meg, Lia.
– Az leszek, papa.
Lábujjhegyen osont az ajtóhoz. Letérdelt, így éppen a szemét szoríthatta a kulcslyukhoz. Pisze kis orra nekilapult a fehér ajtófának. Bent tompított fény. Valamelyik ablakon mégis beszökhetett egy napsugár és letelepedett a világoskék selyem karosszék ölén. Csodaszép volt ez a selyem. Halvány és fényes és duzzadón borította a karosszék hátát és a két karját. Az anyja szokott ott ülni. De most csak fény keringett rajta lágyan és mohón, beleszédülve a selyem puhaságába, még világosabbra varázsolva színét. De senki, senki. A szíve kalapálva döngette a kis mellét és éber szeme mereven nézett be a kulcslyukon. Leste az anyját. A szőke tündérfejét, ahogyan kacagva hátraveti és az ajka bíborvonala szétnyílik. Ha fejét rátámasztja arra a csoda kékségre, szinte elkábul mindég pici szíve, úgy bámulja, nézi, mint az égen a napot. Túlságosan fényes, ragyogó egy gyermek apró agyának. Ez az anyja és most lesi. Ezt gondolta magában. És csak nézett. Egyszerre árny szállt a csodaselyem szélére, valami suhogás szállt át a kis nyíláson és éber füle remegve leste a zajt. De semmi. Csak árny a karosszék mélyén.
Az ablaknál állnak most. Ő meg az anyám – gondolta. A születésnapom holnap lesz, a tizenkettedik. – Furcsa kislányálmok zagyva kavarodása. És térdepelve lesni az anyja arcát. A keze puhaságát, ami olyan volt, mint a moha a patak partján. Ahol járni szoktak, ahol ő pillét fog és az anyja keskeny, ideges ujjai a tűt szúrják a remegő pilletestbe. Borzongott néha és rémült lett a szeme. Az anyja kacagott, búgva, mélyen, mint a vadgalamb az erdő borzasztó mélyén. A szeme csodaszép volt és rossz és kegyetlen. Az ajka vonagló, kinyílt, mosolygó. – Nyiladozó asszonyi kicsi lelkében felébredt a megismerés részegítő érzete, mikor fájdalmas boldogsággal gondol a szerelemre. Éjjel a forró, lázas, fehér ágyban hánykolódva érezni furcsa, idegen és messzelevő érzéseket. De jönnek. Biztosan jönnek. Mint a tündérkirályfi repülő lovon a felhőkből leszállva a rózsaleány lábai elé, úgy jönnek, jön az érzés és elborítja az agyát, a kis sovány testét. Fel kell ülnie az ágyban, a takarót ledobni, a két remegő gyerekkezébe szorítani piruló arcát. A szégyen bíborba égeti a száját, saját gondolatai szégyenkezve törnek most fel újra a szíve mélyén. És a sötét szobában árnyak szálldosnak. A fehér bútorok homályos szeretkezését érzi az éjben. A kócos szőke porcelán mosolyú baba bájos kis lényét. Ahogyan szinte pihegve áll a szekrénynek támasztva. Kinyílt, kerek szeme keresi a párját. Biztosan keresi. És macskák járnak kint a hold fényében, a háztetőn. Nesztelen léptű a puha kis talpuk és végigfutnak a párkányon és lebuknak újra az éj sötétjébe. A meséskönyv tündérlánya részegítő mosollyal várja a pásztorfiút. A nap letűnik és bíborban lángolnak az őszi erdők és aranyvíz csörgedezik a patak medrében. Az égen szállnak a fehér pihefelhők. Az aprók. Némelyik rózsás és van fehér is, mint télen hó a fenyők ágán. Igaz és télen a jégen a tavon kint a kisfiúk csintalanul kacagnak, ha elvágódik a kisleány. És súgva-búgva mesélnek iskolai tréfát, csodás tudással és fénylő szemmel. Új megismerésekről és titkokról, amik rejtegetve nem kerülnek az ő füléhez. A szerelem a bűnös valóság, amire csak éjjel szabad remegve gondolni. Amiről a nagyanyja hidegen, röviden mondja: nem gyereknek való. Amiért most ő itt térdel a kulcslyukhoz szorított szemmel, mereven nézve a kék karosszék selyem ölén ülő árnyat. A kicsi térde fájt és leült hátra a lábára, mint a templomban, amikor elfáradt és a kisasszony szigorú tekintettel int: rendesen térdelni!
– Nos, nos? – hallatszott a szoba mélyén.
Csak intett, hogy semmi, semmi. Újra feltérdelt. Kezét nekitámasztotta az ajtónak, figyelt, lesett, fáradtan, de kitartó remegéssel, éberséggel intett be a kulcslyukon.
Az árny megmozdult a kék selymen, egyszerre elszéledt az egész karosszéken. Valaki lépett bent a szobában. A szőnyeg elfojtva adta vissza csak a lépések neszét. Valaki végigment a szobán. Azután világos napsugár ragyogott fel a kékségen. És egyszerre ott ült ő a karosszék mélyén. Ismerte, látta sokszor, gyakran, százszor is. De úgy érezte, most látja csak először. Ahogyan hanyagul ült, merész, sötét arcában égett a szeme. Zöld volt a szeme, mint ősszel a hegyi patak vize. Zöld, apró felvillanásokkal, fényekkel átszőve. Mély és szédítő. Részegítő, magába csaló. Elnyelő vészes mélység, csupa sejtelem. Ilyen volt a férfi szeme. Beszélt. Az ajka halk mozgását láthatta csak. De idegen ajkairól nem tudta lelesni a szavakat. Beszélt. Előrehajolt. A karjait összekulcsolta a mellén és kitárta. A keze, erős, sötét keze remegve nyílt fel és elgörbültek újra az ujjak. A haja sötét volt és szinte kék. Sötétkék és fényes, a napfény egy keskeny csíkja feküdt rajta és lesuhant a homlokára is. Még mindég beszélt, gyorsan, mohón, lázasan. Nem úgy, mint az apja. Nem olyan fénytelenül, hangtalanul. Pedig nem is hallotta a hangját, csak ajka vonagló mozgását látta. A fogai vakító fehérét kitűnni néha. És kitárni újra a karját, merészen, de kérőn, könyörgőn, várón, remegő, félő vággyal. És egyszerre ott térdelt az anyja. A lila pongyola ujja lecsúszott a vállára, ahogyan két fehér karja a férfi nyakára fonódott. Térdelt és odasimult a mellére lágyan, mint egy törékeny, bánatos virágág. A haja fényesen, kócosan övezte a fejét. Csupa vöröslő, aranyos szál, puhán, lengén a fején És ezen is csak napfény. Mintha fényesebb lett volna egyszerre a szoba. Két ajk lázas keresése és egymásra találása. Összesimuló karok. Lehajolt a férfifej és puhán feltartva az anyja feje. Az anyja egyetlen, megcsodált feje. És egyszerre leült a szőnyegre. A feje a férfi ölében pihent. Részegítő, mégis lágy, elhúzódó, merengő mosoly ült az ajkán. A lila pongyola lecsúszott a válláról és fehér, vakító bőre odasimult a kék selyem szék karjához. Odaszorult és a haja lebomlott, mint egy aranyfátyol. Lebomlott és leomlott a férfi lábaihoz. A könyöke kerek vonala a férfi térdén feküdt, a fejét hátratámasztotta, maga elé nézett. Igen, az ajtóra nézett, a pici szemébe, ami lázasan megremegve bámult be a kulcslyukon. A tündérkirálylány naplementi találkozója a pásztorfiúval – gondolta –, az anyám gyönyörű feje a pásztorfiú mellén, az égen nagy fehér felhők. A lila pongyola ibolyás fénye, finom selyme a kék karosszék szélén és a férfi lehunyt szemei. Remegő kezei, amint ideges ujjakkal merülnek bele az arany selymes hajba. Ez mind-mind együtt és a kicsi szíve őrült zakatolása. Ifjúságának apró keblei az ajtóhoz szorulva és remegő kezei támpontot keresve, bizonytalanul és hiába. És az apja hangja valahonnan a mélyből, sötétből, hátulról.
– Hát még mindig semmi?
És anyja bíborfényben lángoló drága arca a férfi mellén. A szerelem hullámzása bent a napban. A férfi megpihenő keze az aranyfátyolon. A boldogság részegítő sugara az anyja gyönyörű tágranyílt szemében. És minden-minden. A pici leánymúlt. A sejtelmes, remegő jelen és a titokzatos, homályban úszó jövő. Mint a tündérmesék furcsa, boszorkányos és fehérhattyús boldogságos bizonytalansága. A jövő nagy, feltörő lángja, ahol ég, ég minden, lihegő és lobogó lánggal az éjben, felgyújtva, tébolyítón, bevilágítva a sötétet, a homályt, a szívet, a lelket. A jövő égigtörő, kacagó várása, boldogsága.
És hátrafordult. Suttogva mondta, lehunyt szemmel:
– A születésnapi fehér ruhámat varrja az anyám!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me