A T. HÁZBÓL [ápr. 13.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [ápr. 13.]
Tegnap azt kérdezte a miniszterelnök a folyosón Szederkényitől:
– No, van-e még sok módosítványotok?
– Nekem csak huszonhat van, kegyelmes uram, de a kollegáimnak sokkal több.
– Akkor hát húsvét utánra is marad a javaslatból.
Ez tegnap volt s ma már le van tárgyalva az egész javaslat. Ennyire kiszámíthatlan a Ház… akarom mondani a »Ház nyelve«.
Valószínű ennek az az oka, mert a fegyelmi eljárásról szóló fejezetet, mely közbül esett, s mely a mai napot kitöltötte volna, Győry Elek indítványára elvágták a javaslatból, félretették, s együtt fogják tárgyalni annak idején a fegyelmi törvényjavaslattal.
De minthogy minden módosító éppen a ma következő VIII-ik szakasz paragrafusaira utazott – a szakasz elhagyásával vége lett a módosítványoknak, mint ahogy az amputált lábbal odavesznek a tyúkszemek is.
Összegezve a tárgyalások menetét s eredményeit, el lehet mondani, hogy ez volt eddig a Ház munkarendjében a legunalmasabb vita.
Sokan megcsömörlöttek, némelyek megőszültek. Sőt a hajvesztés egyenesen a helyzet szignatúrája.
Tisza lenyíratta szakállát és haját s most egészen úgy néz ki, mint valaha balközépi korában. Fiatalos kedvvel jár-kel hű mamelukjai között.
Az öreg Pulszky is levágatta hosszú haját. Ha egyúttal az orrából is levágatott volna egy darabot, senki sem ösmerne rá.
Még rosszabb történt Péchyvel: neki a látása gyengült meg s most egy külön zöld függönyt csináltatott magának az emelvény hátterében, hol örökös árnyékban a félhomályból színes pápaszemen keresztül kémlelődik a Ház tájékain.
A vita egyedül Olay Szilárdnak kedvezett. Őróla kisült, hogy nagy stiliszta s nem adok neki két esztendőt, ha így halad, benne lesz az Akadémia nyelvtudományi osztályában.
Ti. ha az Akadémia halad így.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me