HÁROM ÜNNEP

Full text search

HÁROM ÜNNEP
A múlt hét izgalmainak még a hullámverése is elcsendesedett már. Az újságok megunták feszegetni a királyi cikket. A »Jansky-ügy« még mindig rovatot képez ugyan a lapokban, de már csak kompressz szedéssel. Egy-egy vidéki hazafi még elmennydörgi beszédét a megyegyűlésen, de már mindössze egy határozat az eredmény: felirat intézendő az országgyűléshez.
Egyszóval, a kísértő rém, mely egész nyáron aggodalomban és lázas izgatottságban, majd haragban, majd zsibbasztó trémában tartotta a kedélyeket, most bele van kergetve a megyei jegyzők kalamárisába. (Meglehetős szűkecske hely az már.)
A tekintetes főnótárius urak törik a fejüket, hogy melyik az ékesebb frázis, hogy kell a hazafiúi keserűségnek, a sejtő aggodalomnak látnoki hangot adni, csengő-bongó szavakban megsuhogtatni a megyei kalamust. De ez már nem egyéb, csak önmulatság. Mert mi fog még következhetni abból? Semmi más, mint hogy a rettentő vastag nyaláb kérvény megjelenik a Ház asztalán s Rakovszky István eldünnyögi a kivonatos tartalmukat.
Ez a dünnyögés lesz az utolsó zaj a nagy lármát csapott ügyben.
A múlt hetet még ez uralta – a jelen hét már a mortesaison. De ennek is megvannak a maga csöndes eseményei. Ünnepek, mégpedig három is egyszerre.
Először megnyitottuk a történelmi kiállítást, meglehetős árván, csöndesen. Sem a király nem jött, sem a főhercegek közül senki.
Pedig ez a történelmi kiállítás az ő dicsőségük is. Az első közös dicsőség. Igazán hangulatkeltő bejárni az ízléssel berendezett kiállítást. Török világ összekeverve a magyarral. Megelevenednek a régi idők. Egy kétszáz éves szenvedés emlékei. Szenvedés volt akkor s hogy be van aranyozva. Ki gondol már a törökök iránti gyűlöletre most?
Pedig még csak kétszáz esztendeje, hogy ők parancsoltak itt Budavárban.
S ha kilépünk a kiállításból és szétnézünk a pezsgő életerős magyar főváros fölött, mi van meg a régi világból idekünn?
Mindössze egy sír. A szegény Gül babáé. Hát érdemes volt ezért kétszáz esztendeig itt csavarogniok?…
– Hanem nekünk nagy kárt okoztak – véli a hátam mögött Csuporfalvi Csupor Vince, érdeklődéssel nézegetve a Korán-mondatos handzsárokat és a skófiummal hímzett nyergeket.
– Ugyan mivel? – vág közbe egy törökbarát, akinek aluszékony szemeiből még a múltkori szofta rokonszenv sugárzik ki.
– Hej, uram – sóhajtja az előbbi –, másképp lennénk mi most, ha Mohácsnál akkor el nem esik az a huszonhatezer dzsentri.
– Ugyan mivel lennénk másképp? Legfeljebb még egy dzsentri-kaszinót lehetne alapítani.
A múltból gyorsan visszatérünk szerdán a jelenre, a mostani király születésnapját ünnepelve. Megérdemli őfelsége, hogy minden jó magyar ember igyék egyet az egészségére nemcsak ilyenkor, de még évközben is. Annyira szeretjük és annyira bízunk az ő szeretetében, hogy talán onnan volt az a nagy nyüzsgés, mikor amiatt kellett aggódnunk, hogy a szíve elhajlott mitőlünk.
Nálunk ez nem sablon ceremónia, hanem igazi komoly érzelmeken alapuló ünnep. A régi papnak az imádsága, hogy »Felsőbb rendeletre könyörgöm hozzád úristen« ma már csak anekdotaszámba megy. Az utolsó kunyhóban is tudják, hogy »nekünk van a legjobb királyunk«.
Hanem a közösügyi helyzetnek még ebben az ünnepben is kicsillan a komikuma.
Az összebeszélt főhadparancsnok és miniszterelnök, akik egyszerre kénytelenek toasztírozni, egyik Budavárban, a másik az »Angol királynő«-ben, hogy a leselkedő féltékenység észre ne vehesse: kinek lőttek a Gellérthegyről?
A miniszterelnök is a maga toasztjának tulajdoníthatja az ágyúlövéseket, Pejacsevich is.
Hanem a nemzet még ezentúl is eltűnődhet rajta, hogy kinek lőttek?
A kérdés détail-okban véve akörül forog, vajon a katona, ki a Dunaparton álldogál, a miniszterelnöki palotából lesi-e a jelt, hogy Tiszáné kegyelmes asszony most hozatta fel az asztalra a pulykapecsenyét s a miniszterelnök most állt föl – vagy pedig a miniszterelnöki palota tornácáról lesi-e valaki a katona jeladását, hogy Pejacsevich gróf most emeli föl a pezsgőspoharat.
Tudom, lesz emiatt interpelláció a Házban: külön magyar ágyúszót kérünk.
*
Alighogy megünnepeltük király őfelsége születésnapját, összeesik azzal a Szent István király napja.
De mielőtt erről a legszebb alkotmányos ünnepünkről, melyet úgyis két vezércikk méltat a lap homlokán, fecsegnék, elmondok egy kis epizódot a híres szegedi szenátorról, aki ezelőtt tíz évvel mindig azt hangoztatta, hogy kőhíd kellene Szegednek s mikor a híd kilátásba lett helyezve, újra talált egy vérmes mottót: »Külön kormány kellene Szegednek«. Ez is meglett. Tisza Lajos kormányzott ott tizenkét kis miniszterével.
Hanem még ez mind nem lett elég. Még mindig hiányzott valami. A tanács összeült tanácskozni, mit kellene még behozni Szegedre.
– A megyét – mondá az egyik.
– Egyetemet – szólott a másik.
– Katonaságot – vélte a harmadik.
Mindenik tanácsolt valamit, ami egy kis városi pezsgést, egy kis vért hozna be. Csak a mesés dolgokat követelő szenátor nem szólt még semmit.
– Hát ön mit gondol? – Nógatták a híres szenátort, akinek minden kívánsága be szokott teljesedni.
– Nekem is van egy eszmém. Ide kellene hozni Szegedre…
– Mit? – vágott közbe kíváncsian az elnöklő szenátor.
– A Szent István jobb kezét.
*
S ennek a szenátornak csakugyan vannak eszméi.
Szent István jobb keze még most ezer év múlva is gyámolító.
Körülhordozzák processzióval, s meglátni bezarándokol a vidéki nép a fővárosba. S a nyári üzletpangást fölfrissíti ez a néhány nap. Budapest utcái valóságos népözönben úsznak, a vendéglők, boltok megtelnek vásárlókkal, úgy, mint egyszer sem évközben.
A »dicsőséges szent jobb kéz« sok pénzt hoz most is a fővárosnak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me