A T. HÁZBÓL [nov. 21.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [nov. 21.]
 
(Karcolat )
[nov. 21.]
A szőke előadó ott ült még ma is az emelvényen – s most már részletenkint akasztották a vármegyét.
A lélekharang egyszer sem kondult közbe, csendben haldokolt. Még sok szót sem vesztegettek rá; mintha nem is lenne prédikációs halott, csak úgy futva sikamlottak át a tisztviselők minősítéséről szóló törvényjavaslat részletein. Csak néha hangzott fel… »felállni!« – s a mamelukok felállottak, mint valami automaták, ha a rugót megnyomják.
Tisza kevélyen nézett végig ilyenkor a gárdáján. Ott vannak egytül-egyig, bokrokat, gruppokat képezve, mint valami ültetményes kertben művészi kézzel összehozva a mamelukok.
Tisza háta mögött a nagy Kőrösy szundikál. Nagy öröme telik benne, hogy ő a ház legigénytelenebb tagja s mégis az első padban ülhet. A kegyelmesnek első pillantása őreá esik, ha hátrafordul: olyan ő tehát, mint a hegyorom, mely abban az előnyben részesül, hogy a nap első sugarai érintik.
Széchenyi Pál gr. az új miniszter elegáns alak s kivált csinos fej; de minden mozdulatán meglátszik a szeminárium. Mikor kezet fog Tiszával, teste szabályos félkörbe görbül, gvárdiánszerű mosoly ül ki az ábrázatára s szinte várjuk a szájából, hogy »et cum spiritu tuo«.
Széchenyi háta mögött Hunyady László ül; nagyszerű magyar arc, míg meg nem szólal – azontúl, ha a szemünket behunyjuk, valóságos német Kammerdiener, – Móricz Paliba oltva.
Jó, hogy eszünkbe jut Móricz. Hol, merre van? Ahon ni, a harmadik padban, a centrumban Jókaival diskurál. Vajon miről beszélgethetnek ketten együtt? Jókai élénken kérdezősködik valamit. Nem csoda! Jövő regényének, mint halljuk, Kőbánya lesz a színhelye.
A szélső jobboldalon Csernátony Lajos könyököl. Rokonszenves arca az oroszlányéhoz hasonlít. Nyugalom ömlik el rajta, s a dér, mely haját megcsípte, csak érdekesebbé tette.
Szeretettel mereng a szélsőbal padjain, mintha kanárimadarai volnának – akik neki énekelnek.
Amikor azonban a saját pártbeliei beszélnek, lassan-lassan morozussá lesz. Jó szerencse, hogy ott van Láng Lajos, aki fölmelengeti – a »Nemzet« ügyeivel.
A folyosón most is többen vannak, mint a Házban. Ha az embernek a magyar képviselőházról alapos ismertetést kellene nyújtania valami külföldi előtt, azt kellene mondani:
E ház két részből áll. Egy teremből és egy folyosóból.
A teremben beszélnek az emberek pro és kontra, a folyosón aztán komolyan cselekesznek. Azaz tárgyalják e beszélgetések következményeit. Párbajokat intéző bizottságok székelnek ott cigarett-füst mellett. Segédek lótnak-futnak, hírek kolportáltatnak és lanszíroztatnak.
A képviselőház mellékhelyiségei még: a »Kék macska« és a megyeri erdő.
Ma a Bartók--Verhovay párbaj-ügy volt a beszélgetés tárgya – mialatt egy másik új párbaj csírájában nőtt. Mert párbajnak lenni kell mindég. Ott öntözgette a gyenge plántát vagy öt ember a könyvtár-szekrények mögött összebújva, s azok között kettő a született szekundánsok közül.
– Lesz valami az esti lapokban? – kérdi egy hírlapírótól két nagyon kíváncsi honatya. – Remélem nyilatkozni fognak a Bartók segédei is?
– Igenis nyilatkoznak – mondja a zsurnaliszta –, de csak két év múlva fogják hozni a lapok.
De most már térjünk át az ülés részleteire. A legérdekesebb volt az eleje és az utolja.
Az elején egy kérvényt jelentettek be a zsidó emancipáció ellen, az utolján pedig benyújtotta a kormány az írói tulajdonjogról szóló törvényjavaslatot.
Az volt az eleje s a vége – biz a közepe el is maradhatott volna.
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me