UTÓSZÓ

Full text search

UTÓSZÓ
Írta egy mameluk képviselő
Aki e könyvet olvasta, annak önkénytelenül eszébe jut, ha ösmeri e francia közmondást: »Ils se rendent justice, en se méprisant tous«. * Pedig sem azok, kikről e könyv megemlékezik, sem az, ki írta, és azok, kik ösmerik őket, ezen közmondást reájuk alkalmazhatónak találni nem fogják; egészen közönséges középszerűségekről, még ha rosszat is mondunk, reklám nékiök; a középszerűség csak annyiban érdekli a közönséget, amennyiben a nyelvelő pletykának egy kis anyagot szolgáltat.
*Igazságot szolgáltatnak maguknak, amidőn egymást megvetik.
Clio a halál után keresi a magvat, miből a történelemben új élet virágzik, a tárcaíró és alakjai, mint a Tisza virága, egy napig él.
Nagy események kis embereket is elérhetetlen magasságba dobnak föl, igaz, mentől nagyobb, óriásibb a piedesztál, annál parányibbnak tűnik föl a reá helyezett alak; de nem egyen vannak itt ők, egy egész kis hangyaboly, kik sürögnek, forognak, másznak föl és le, más se tudja, de talán ők se, miért e hemzsegés.
Oly kicsinyek, hogy a magasság nem alterálja őket, egy kavicsról a szédítő mélységbe hullanának, egy szikla megmérésére nem bírnak látszervekkel, és ezért otthon érzik magukat rajta. A korallszigeteket az apró kis korallállatocskák építik; pedig ezek a világ legrégibb építményei. Ki tudja, a természet e nyilvánulásának nem-e egy szerencsés alkalmazása lesz ez uraknak működése itt?
Ha úgy lesz – akkor együtt sokat fognak érni, külön-külön ma csak furcsa sajátságaik, mulattató bakugrásaik lehetnek érdekesek a közönség előtt, ezeket ellesni nagy figyelő tehetség kellett, jó mikroszkóp és nagyító tükör, a figyelő tehetség hiányát pótolta, nagyrészt bizalmaskodó nyájas közlékenysége ezen kis nagyuraknak, kik, mert ővelök úgysem foglalkozik a világ, úgy kárpótolják magukat, hogy annál többet foglalkoznak és foglalkoztatnak más kezük ügyébe eső kalandokat saját magukkal.
A mikroszkóp meg a nagyító tükör ezen borongós, szomorú napokban a sötétebb részt emelte ki jobban: a fény elmaradt; – de avval az olvasó aranyozza meg őket, s az újra támadó fényes alföldi magyar város juttasson nékik egy sugarat nyerendő fényéből, hogy legyen nekik is, e könyv írójának is egy boldog napja, mint a Tisza virágának, mielőtt elmerülnek az ösmeretlenség árjába, ahonnan keletkeztek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me