22. sz., január 28. A LEGESLEGUTOLSÓ SZÓ A JOUR-FIX ÜGYBEN

Full text search

22. sz., január 28.
A LEGESLEGUTOLSÓ SZÓ A JOUR-FIX ÜGYBEN
Mária több tinta és szóharc folyt e jelentéktelen ügyben, mint amennyit érdemel.
E bagatell egész a miniszterelnökig ment, ha nem is hivatalos alakban, s körbefutotta közigazgatási közegeinket mint a karikagyűrű.
Most ott fénylik a főkapitány ujjain. Neki lett igaza.
De lássuk a processzust.
Midőn a tanács is igazat adott a főkapitánynak, ekkor mi megapelláltuk a tánc ügyét a közigazgatási bizottsághoz, hátha úgy találja, hogy nekünk van igazunk.
A közigazgatási bizottság azonban talált ahelyett egy paragrafust, amely szerint ebben a dologban nem ő az illetékes, hanem a királyi biztosság, oda tette át az iratokat.
A királyi biztosság aztán talált egy másik paragrafust, amely szerint ebben a dologban nem ő az illetékes, hanem a közigazgatási bizottság.
(Mert a közigazgatási törvény olyan törvény, amelyben mindent megtalál az ember, amire szüksége van.)
A közigazgatási bizottság ekkor fogta magát, szemet hunyt a különféle paragrafusoknak, s öt ellenzéki szó ellenében helybenhagyta a főkapitány tánctiltó végzését.
Ez pedig ma délelőtt történt, s azzal be van az egész ügy fejezve. Mi nem kereskedünk tovább.
A főispán ugyan még ma is megapellálta adott jogánál fogva az ügyet.
A királyi biztosság tapintata és udvariassága pedig hidat mutatott, amelyen eredményhez juthassunk, s a főkapitány önálló végzését eltolja egy másik önálló végzés.
De mi nem lépünk rá erre a hídra: nekünk nem kellenek kivételes engedmények. Tiszteljük a felsőség rendelkezését: a tisztelet arra készt, hogy meg is tartsuk.
S én részemről igen sajnálom a főkapitány urat, aki ellen illo tempore, kissé kemény kifejezéseket használtam azon hitben, hogy ő jogtalanságot követ el.
De hogy ím, most annyi fórum és annyi okos ember azt találta, hogy ő jogosan tiltotta el a táncot, bizonyosan nekem kellett tévednem. Beismerem örömest.
Nem volt célunk Taschler úrral versengeni, s mikor már arra a térre indul az ügy, hogy arról van szó, ki az erősebb – visszavonulunk biztos győzelmi kilátásaink elől, s meghagyjuk őt a legerősebbnek!
Így örökítse meg a történelem.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me