280. sz. december 11. SUBLIMIOR MATHESIS

Full text search

280. sz. december 11.
SUBLIMIOR MATHESIS
Esmétlen Bakay! Mert hát Bakayval mindig történik valami, s ami ővele történik, az mind nagy politika.
Képzeljen el a nyájas olvasó egy mitológiai mérő-serpenyőt, az egyik serpenyőben Tisza Lajos ül, a másik serpenyőben Bakay Ferdinánd ül.
S a mérleg alá nem billen, hanem mozdulatlan mint a nap, amióta Bakay vagy akarom mondan Józsua megállította.
Valóban uraim, e jeles státusférfiú pusztán azért látszik születve lenni, hogy szegény Tisza Lajost mindenütt contracarirozza.
Ha Tisza Lajos a vödör, mely leereszkednék a közösügyes kútba (ahonnan Bakay is iszik titokban), akkor Bakay Ferdinánd nehezék a kútgémen.
Múltkor szemrehányást tettek neki, miért nem vett részt az adóügyi javaslatok szavazásánál, ahol az ellenzék távolmaradása biztosította csak a többséget a kormánynak.
A nagy státusférfiú ravaszkásan mosolygott:
Minek vettem volna részt? mondá Mi ketten Lajossal (Tisza Lajossal) nem numerálunk. Ő igennel szavaz én nemmel. Egy az egyből, nem marad semmi. Megyeztünk Lajossal, hogy egyik sem megy szavazni, s így annyi, mintha mind a ketten leszavaztunk volna.
S aztán, teszi hozzá még Bakay úr, mit keressen ő most Budapesten, az ő ereje idelenn van.
E magas politika ormain ül idehaza jó Bakay Nándor, szedve a nyomorúságos öt forintokat ott, s a hitvány tízforintokat itt.
De azért ő tevékeny ember. S mint a borbélyműhelyek réztányérja, minden szellőre mozdul. Hanem persze úgy mozdul, ahogy a szél fúj.
Nem régiben a behozatali vámokról volt szó idehaza. S mint mindennek, e dolognak bölcsője is a királyi-biztosi rezidenciában rengett. Bakay mosolygó arccal fogadta a kisdedet, altatódalt dúdolt neki, s ha igaz a fáma, megígérte, hogy népszerűsége megmaradt pelenkáit rendelkezésre bocsátja.
Már, hogy tudniillik ő maga támogatni fogja s híveivel is támogattatja…
De azonban, mint minden világi dolog, a behozatali vám is csak olyan.
Vannak halandók, akiknek tetszik és vannak halandók, akiknek nem tetszik.
Bakay Nándor azonban mindenekfölött vallásos férfiú, aki a biblia nyomán örül az örvendezőkkel és siránkozik a sírókkal.
Így hozza ezt magával az illedelem és a keresztényi erkölcs.
Lőn tehát, hogy Bakay úr fölszította az elégedetlenséget, s oda működik, hogy a lakosság nyújtson be petíciót az országgyűléshez, a behozatali vámok ellen, majd megszünteti ő azokat ott, mert az ő ereje odafönn van.
Midőn pedig a királyi biztos színe elé járul, letevén szivarját az előszobában, nyugodt önérzettel tekint az excellenciás szemekbe mintha mondaná:
»Lajos, Lajos! …én tartom benned a lelket.«
…E magas politika ormain ül idehaza jó Bakay Nándor, szedve a hitvány öt forintokat ott, a nyomorúságos tízforintokat itt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me