11. sz., január 11.

Full text search

11. sz., január 11.
Viktor Emánuel
A szegény jó polgárkirály nincs többé.
Mikor egy király meghal ez mindig az örök igazság elégtétele, mely egyenlőnek alkotott mindenkit. A királyok halála a népek ébresztgetése.
És mégis kár érte, hogy meghalt.
Hiszen olyan derék, joviális ember volt. Népszerűvé tudta tenni népszerűtlen hivatalát.
És ez a macskakörmök közé beékelt szó az ő legszebb epitáfiuma. Az ő királysága nem volt uralkodás, hanem hivatal.
*
És e hivatalát szépen híven töltötte be. Ebből az álláspontjából sem rítt ki a király soha és mindig kirítt az ember.
A komoly életrajzi adatokat, melyek a legköztársaságibb király eseménydús életére vonatkoznak, megtalálják lapunk olvasói más rovatban. Én csak azon apróbb jellemző tetteiből sorolok fel egyet-kettőt, melyek nem a történeleméi, melyek a magánemberrel estek meg, melyeket az olasz nép beszél róla. És ezek nem nélkülözik az érdekességet. Keresd az embert és megtalálod benne a királyt is!
*
Viktor Emánuel nagy vadász volt. Jobban szerette irtani a vadakat, mint az embereket. (Ritkaság egy királynál!) Rengeteg adoma kering róla, mint vadászról. A mai lapok is fölmelegítettek egyet, mikor vadászat közben Kossuthhoz tért be. Bizony sok mindenféle esett meg rajta ilyenkor. Egy időben egész Róma kacagott rajta, midőn a juhászkutyát lőtte le vadállat helyett.
Sokkal mulatságosabb ezeknél az a vadászkalandja, mikor a Róma határának déli oldalán fekvő tisztáson egy nyulat éppen akkor lőtt le őfelsége, mikor arra egy szinte ott vadászó pocakos polgár is rálőtt. A két fegyver jóformán egy időben durrant el, s a király midőn a lelőtt állat felé futott, már ott találta a másik igénylőt.
Uram, a nyulat én lőttem, kiáltá a király.
Ejh, menjen ön! Azt minden bolond ember mondhatja rikácsolá a polgár.
Én nem engedem szólt a király , engem illet. Elveszem öntől.
Szeretném látni.
A király felemelte ökleit, apró csúnya szemei villámokat szórtak, s megragadván a nyulat, nagyot rántott a római cívisen.
Az se volt bolond ember; nem hagyta az igaz jószágát, s heves verekedés fejlődött ki köztük, míg végre nem egy ökölcsapást osztva és kapva, a két Szicília meghódítója lett a győztes. A cívis megfutott s csak messziről, futtában kiabált mindenféle gúnyolódásokat az utána ügető királyra, kit fel nem ismert.
Róma déli kapujához érkezvén a király, a tisztelgő őrség vezetőjének megparancsolá, hogy azonnal kísérje a pórul járt polgárt hazáig, s róla egy óra lefolyása alatt terjedelmes jelentést tegyen.
Egy óra múlva aztán jelenté a tiszt, hogy az ismeretlen vadász Salvini nevű becsületes asztalosmester, a porta del popolo-nál.
A király azonnal elrendelte, hogy udvari hintón a palotába szállítsák.
A derék mester el nem bírta gondolni, miért viszik őt a királyhoz s szorongó érzésekkel helyezkedett el a selyempárnák közé, s dobogó szívvel lépett be a terembe, hol megdöbbenve látta a királyban a délelőtti vadászt.
Salvini mester, szólt a király a holtra halványodott emberhez magamhoz kérettem önt, mert idegen puskaseréteket fedeztem fel a nyúl hátulsó combjában. Önnek csakugyan van némi igaza, éppúgy, mint nekem. Legyen igazság: Együk meg a nyulat együtt.
S ezzel feltárult a királyi ebédlő ajtaja, hol két teríték közt ott párolgott a vitás nyúl húsa.
*
Még egy hasonló adoma kering róla.
Egyszer későn este Visconti Venostával sétáltak egy külvárosi zugutcában, hol egy besorozott részeg újonc belekötött a királyba. A szóváltás mind élénkebb lett. A király intett a hátul maradó miniszternek, hogy ne avatkozzék a tusába, s a fiatal újonc egy lökése után felgyűrvén kabátja ujját, a palánk oldalához szorítá azt. Soká küzdöttek együtt. Végre sikerült a királynak legyűrni a rakoncátlant az utca-sárba.
A küzdelem alatt szenvedélyes düh tartotta lázas remegésben tagjait, midőn azonban áldozatát már leteperte, egyszerre lecsillapult s így szólt szelíden:
Látod, édes fiam, nagy szerencse rád nézve, hogy te voltál a gyengébb. Mert ha te lettél volna az erősebb, becsuktak volna vagy 10 esztendőre. Most itt van húsz líra: igyál az egészségemre. Én a király vagyok.
*
Egyik Florenc melletti mezei lakában időzött régebben legörömestebb. Itt jelentkezett audenciára hozzá egy túrista művész, kinek a számos látogató miatt sokáig kellett időznie a váróteremben.
A művész megunta a hosszú várakozást s a nyitott ablakon át a festői tájt vizsgálván, nehogy meghűtse magát, kalapját künnlevő fejére feltette.
Éppen javában mélázott, midőn a komornyik nevét kiáltá. Művészünk (minden művész szórakozott) sietett a király elé s csak midőn már bent volt s előtte állott, veszi kétségbeesve észre, hogy a kalapja a fején van.
Izgatottan s elvörösödve siet azt lekapni, mire a király mosolyogva jegyzi meg:
Csak hagyja ön, ha így jobban szereti. Én is felteszem a magamét.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me