30. sz., július 25. POLITIKAI SZEMLE

Full text search

30. sz., július 25.
POLITIKAI SZEMLE
Aki most arra van kárhoztatva a végzet által, hogy országos képviselő, ha történetesen buzgó és kötelességének megfelelni kívánó ember is, bizonyosan szomorúan sóhajt fel: még csak a 12-ik §!
Bizony még csak a 12-ik szakaszánál van a választási törvényjavaslatnak már hetek óta a tanácskozó ház; pedig a törvény százhúsz szakaszból áll: képzelhetni tehát, ha annyi üres beszédet és annyi időt pazarol a többi szakaszokra is, mikor lesz keresztülhajtva a nagyfontosságú törvény, melynek letárgyalása előtt a képviselőház fel nem oszolhat.
Lehetetlen szigorú rosszallással nem illetnie a sajtónak ilyen körülmények közt azon kevés belátású képviselőket (a vád leginkább az ellenzéket illeti), kik csupán azért beszélnek órahosszat, hogy beszéljenek, s indítványokat nyújtanak be, mikről előre meg vannak győződve, miszerint el nem fogadtatnak, s teszik azt egyedül beszélési viszketegből, hiúságból, hogy nevök a lapokban kinyomassék beszédjökkel együtt, mint szemfényvesztő a figyelő választók számára, kik Magyarországon még mindig arról voltak híresek, hogy olcsón osztogatták a dicsőséget és bizalmat.
Ezek az urak okosabban tennék, ha személyes hiúságukat félretéve, időkímélés tekintetéből is csak ott szólalnának fel, hol valódi sérelmet látnak, s hol e felszólalásnak gyakorlati haszna – legalább lehetségesnek látszik. Így nemesebben felelnének meg képviselői hivatásuknak.
Midőn a parlamentáris higgadtságot ajánljuk s az agyonbeszélést mint olyat kárhoztatjuk, mely parlamentünk tekintélyébe kerülhet, mert a sok üres és alaptalan, mondhatni gyerekes beszéd már eddig is megnyirbálta nemcsak, ami igen szomorú, a külföld előtt, hanem ami még szomorúbb, önmagunk előtt is országgyűlésünk jó hírnevét, elannyira, hogy komoly tanácskozásokra már mi magunk sem hisszük magunkat képeseknek: mondom, midőn e feletti rosszalló nézetünket olvasóink előtt kifejezzük, korántsem azt értjük alatta, hogy csupa merő szerénységből s a sikertelenség félelme által okozott csüggedésből és bátortalanságból képviselőink ne merjék meggyőződésüket kimondani s szavukat felemelni, habár a biztató siker helyett kárhoztatással és kinevettetéssel kellene is szembe szállaniok – sőt inkább vannak esetek, hol szólania kell a képviselőnek s a törvényalkotás mérlegébe vetnie saját meggyőződését, mert legyen az bármily jelentéktelen is, könnyen ellenkező oldalra billentheti a serpenyőt, s mert ha a sok bába közt elvesz a gyerek – éppen úgy elvész az a nagy közönyösségben is.
A választási törvényen, melyről ezúttal veszélyünk, nem hiszünk ugyan sok változtatást keresztülvihetőnek, miután egyik szakasz a másikából foly, s a választási módozatról szóló fejezeten nem is igen szükséges érdemleges módosítás – de mindamellett van e törvényjavaslatban két intézkedés, melyet jó lesz komolyabb tanácskozás alá venni, s mellyel valószínűleg meg is fog gyűlni a kormány dolga.
Az egyik intézkedés az, mely kizárja azokat választási joguktól, kik adójukat teljesen ki nem fizették. A másik pedig, mely tiltja a képviselőjelöltnek a fennálló országos törvény ellen izgatni.
Mind a kettő helyes intézkedésnek látszik első pillanatra, mert míg az állami adók pontosabb beszolgáltatását célozza az egyik, addig a másik gátat vél szabni a törvény felburjánzó tiszteletlenségének. Ez a két baj megvan, az tagadhatlan, s mindkét baj olyan, mely sok egyéb bajunknak kútforrása: de nem bízom az orvosság őszintetésében, s úgy tetszik nekem, hogy e bajok orvoslása csak mellékes cél, s a főcél az, hogy a kormány magának kibúvó ajtót készítsen elő a visszaélésre.
Mert ha az adóhátralék révén igen sok neki nem tetsző választót ki fog törülhetni a lajstromokból, míg a törvény elleni izgatás ürügye alatt képviselőjelölteket minden, habár ártatlan mondásaikból is fegyvert kovácsolva ellenök, befogathat, megsemmisíthet.
Itt helyén látom, ha az országgyűlés komolyan és terjedelmesen is vitatja meg e két kérdést, melyeknek veszedelmes oldalát röviden kimutattam. Ez fontos, nagy horderejű dolog, s érdemes gondolkozni felette a többségnek és a kormánypártnak is, mert a megalkotott törvény szent és úgy lehet hosszúéletű: ami az ő kezökben izmos fegyver ma, holnap éppoly izmos fegyver lehet mások kezében ellenök.
Ez »hazárd« játék. A hazárd játék pedig biztos következtetés a bukásra.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me