BURGONYALEPÉNYEK

Full text search

BURGONYALEPÉNYEK
Az újabb nyersanyag felhasználásával készült sütemények a hétköznapi tésztaételek választékát bővítették. Szerepük a korábbi főtt és sült tészták mellett jelentéktelenebb maradt.
Míg a főtt krumplival gyúrt pogácsa mindenfelé szokásos volt, hasonló tésztából nagyobb lepényeket északkeleten sütöttek (laska, lepcsánka). A bukovinai székelyek nyersen reszelt burgonyából kovászolt lepényt készítettek, amit kemencében káposztalevélen sütöttek. Kenyérként ették, leppalacsinta volt a neve.
Két tájegységben, az ÉNy-Dunántúlon és az Észak-Tisztántúlon gyakoribb a nyersen reszelt burgonya, liszt, só, esetleg még aludttej és töpörtyű keverékéből tepsiben, vékony rétegben sütött lepény. Elnevezése nyugaton igen változatos (beré, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé, krumpliprósza), míg keleten feltűnően egységes (lepcsánka).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me