TÁPLÁLKOZÁSKULTÚRA

Full text search

818TÁPLÁLKOZÁSKULTÚRA
ABEL, Wilhelm
1980 - Strukturen und Krisen der spätmittelalterlichen Wirtschaft. Stuttgart–New York
ANDRÁD Sámuel
1789 - Elmés és mulatságos anekdoták. I. Bécs
ANDRÁSFALVY Bertalan
1958 - A lótej erjesztése és fogyasztása Bogyiszlón. Népr. K. III/1–2. 228–230.
1961 - Pekmez. Adatok törökkori szőlőkultúránk ismeretéhez. In: BABICS András (szerk.): Kisebb tanulmányok, MTA Dunántúli Tudományos Intézet. 87–95. Pécs
APOR Péter
1736/1972 - Metamorphosis Transylvaniae, azaz Erdélynek változása. Szerk. TÓTH Gyula. 1972. Budapest
BAKÓ Ferenc
1952 - Az erdőhorváti perecsütő asszonyok. Ethn. LXIII. 416–432.
1977 - Hagyomány és változás a palóc temetkezési szokásokban. NMMÉ 23. 95–146.
1987 - Palócföldi lakodalom. Budapest
BAKOS Ferenc
1982 - A magyar szókészlet román elemeinek története. Budapest
BAKSAY Sándor
1891 - Magyar népszokások (Alföld). In: Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben VII. = Magyarország II. 83–148. Budapest
BALASSA Iván
1960 - A magyar kukorica. Budapest
BALÁZS Lajos
1976 - A csíkszentdomokosi lakodalmi perec. Népism. Dolg. 142–146.
BÁLINT Sándor
1962 - A szegedi paprika. Budapest
1973 - Karácsony, húsvét, pünkösd. Budapest
1977 - Ünnepi kalendárium. I–II. Budapest
1975–1979 - A szögedi nemzet. A szegedi nagytáj népélete. I–III. MFMÉ 1974–1975/2; 1976–1977/2; 1978–1979/2.
BALOGH Sámuel
1827 - Rövid rajzolatja a’ paraszt lakodalomnak Gömörben. TGy XI/3. 38–54.
BARABÁS Jenő
1959 - Adatok a népi húskonzerváláshoz. Ethn. LXX. 439–440.
BARABÁS Jenő–GILYÉN Nándor
1987 - Magyar népi építészet. Budapest
BARANYAI DECSI János
1598 - Adagiorum graeco-latino-ungaricorum. Bartphae
BÁRCZI Géza
19662 - A magyar nyelv életrajza. Budapest
819BÁRTH János
1984 - Kecel története és történeti néprajza a kései feudalizmus idején. In: BÁRTH János (szerk.): Kecel története és néprajza. 77–325. Kecel
1989 - Dézsmálási utasítások. In: ÉGETŐ Melinda–FILEP Antal (szerk.): Történeti-nép-rajzi források a XVIII–XIX. századból. Documentatio Ethnographica 13. 35–58. Budapest
N. BARTHA Károly
1929 - A debreceni fésűsmesterség. Debrecen
BÁTKY Zsigmond
1933 - Táplálkozás. In: CZAKÓ Elemér (szerk.): A magyarság néprajza I. 37–123. Budapest
BEITL, Richard
1974 - Wörterbuch der deutschen Volkskunde. 3. Aufl. Neu bearbeitet von – . Stuttgart
BÉL Mátyás
1729 - Meliboeus (álnéven): Der Ungarische Sprachmeister. Pressburg
1730 k./1984 - Magyarország népének élete 1730 táján. Ford. és [közreadja] WELLMANN Imre. 1984. Budapest
1774 - Meliboei ungarischer Sprachmeister in einer ganz veränderten Gestalt (Bél Mátyás halála után). 5. Aufl. Pressburg
BELÉNYESY Márta
1958 - Egy XVI. századi főúri étrend kultúrtörténeti és néprajzi tanulságai. NÉ XL. 133–153.
BENDA Gyula
1973 - Statisztikai adatok a magyar mezőgazdaság történetéhez 1767–1867. Budapest
BENKER, Gertrud
1979 - Nudelbrett und Nudelwalker in ihrem Funktionszusammenhang. In: MAR-TISCHNIG, Michael (hrsg.): Sammeln und Sichten. 45–50. Wien
T. BERECZI Ibolya
1986 - Népi táplálkozás Szolnok megyében. Debrecen
BETHLEN Miklós
1708–1710/1955 w Önéletírása. Sajtó alá rend.: V. WINDISCH Éva. Budapest
BÓDI Zsuzsa
1989 - Pest megyei oláh cigány csoportok táplálkozásának változása 1920–1989. Szakdolgozat, kézirat, ELTE Tárgyi Néprajzi Tanszék, Budapest
BOROSS Marietta
1956 - A nagybudapesti és pestkörnyéki paradicsomkultúra gazdasági és néprajzi vizsgálata. NÉ XXXVIII. 129–161.
BORZSÁK Endre
1937 - Juhhús a népi táplálkozásban. Ethn. XLVIII. 199–202.
BŐDI Erzsébet
1985 - A Kind of Cake („molnárkalács”) in the Hungarian Popular Culture. Műv. Hagy. XXII. 61–79.
1988 - On the Ethnography of Hungarian Wedding Cakes. Műv. Hagy. XXIII–XXIV. 215–223.
BRAUDEL, Fernand
1974 - Capitalism and Material Life 1400–1800. Glasgow
1985 - Anyagi kultúra, gazdaság és kapitalizmus XV–XVIII. század. I. A mindennapi élet struktúrái: a lehetséges és lehetetlen. Budapest
BRIGHT, Richard
1815/1970 - Richard Bright utazásai a Dunántúlon 1815. Ford.: Szerecz Imre. 1970. Veszprém
1818 - Travels from Vienna through Lower Hungary. Edinburgh–London
820BÜNKER, Johann Reinhard
1895 - Das Bauernhaus in der Heanzerei (Westungarn). Mitteilungen der Anthropologi-schen Gesellschaft in Wien XXV. 98–154.
CALEPINUS, Ambrosius
1585/1912 - Ambrosii Calepini Dictionarivm decem lingvarvm. Lvgdvni [Lyon], 1585. Kiadva: Calepinus latin–magyar szótára 1585-ből. Sajtó alá rendezte MELICH János. 1912. Budapest
CZIFRAY István
18406 - – szakács mester Magyar nemzeti szakácskönyve. Újra kiadta Vasváry Gyula szakács mester. Pest
CSAPÓ József
1775 - Új füves és virágos magyar kert. Pozsony
CSATKAI Endre
1957 - Parasztházak leltárai a Széchenyiek uradalmaiból. Népr. K. II/1–2. 307–315.
CSEFKÓ Gyula
1950 - Kürtöskalács, kürtőskalács. MNy XLVI. 256–258.
K. CSILLÉRY Klára
1982 - A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei. Budapest
DANNINGER József
1907 - Pozsony szab. kir. város 1526–1527. évi számadáskönyve művelődéstörténeti szem-pontból. Művelődéstörténeti értekezések 27. Budapest
DERECSKEI FODOR Gábor
1827 - A’ mezei gazdaság. TGy XI/11. 44–102.
DOMOKOS Pál Péter
1931 - A moldvai magyarság. Csíksomlyó
DORNER Soma
1891 - Komárommegyei lakodalmi szokások. Ethn. II. 210–212.
DÖMÖTÖR Sándor
1959 - Lakodalmi kalácsaink néprajzához. NÉ XLI. 45–58.
ECSEDI István
1935 - A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása. Debrecen
EGYED Antal
1829/1986 - Cserna Anna–Kaczián János: Egyed Antal összeírása és korrajz Tolna vármegyéről. 1986. Szekszárd
ELIAS, Norbert
1987 - A civilizáció folyamata. I–II. Budapest
Étrendi szokások
1960 - Étrendi szokások a munkás-, alkalmazotti és paraszti háztartásokban. Statisztikai időszaki közlemények 34. Budapest
FARKAS András
1810 - A’ Miskóltzi gyűlés és a’ verselő musának Budáról Kassára való utazása. Kassa
FÉL Edit–HOFER Tamás
1972 - Bäuerliche Denkweise in Wirtschaft und Haushalt. Eine ethnographische Unter-suchung über das ungarische Dorf Átány. Göttingen
FENTON, Alexander
1974 - Sowens in Scotland. Folk Life (The Society for Folk Life Studies) 12. 41–47.
FILEP Antal
1971 - Szokásleírások a 18. és 19. századból. NK–NT V–VI. 115–133.
FODOR István
1975 - Cserépüstjeink származása. AÉ 102. 250–266.
FÜLEP Lajos (szerk.)
19705 - A magyarországi művészet története. I–II. Budapest
FÜLÖP Éva
1985 - Burgonyatermesztés egy dunántúli telepes faluban 1745-ben. Ethn. XCVI. 336–340.
821FÜVESSY Anikó
1974 - A pásztorok táplálkozása a tiszafüred-kócsi legelőn. Műv. Hagy. XV–XVI. (1972–1974.) 153–172.
GAZDA Klára
1971 - Ünnepek, alkalmak étkezési szokásai. Megyei Tükör (napilap, Kovászna m.) 1971. aug. 29.
GEGŐ Elek
1838 - A’ moldvai magyar telepekről. Buda
GOMBOCZ Zoltán
1905 - A régi magyar ételnevek eredetéről. MNy I. 160–168, 254–261.
GÖNCZI Ferenc
1914 - Göcsej. Kaposvár
GULÁCSI Zsuzsanna
1990 - A gyümölcs és felhasználásának hagyományos módjai Bödén. In: HÁLA József–HORVÁTH Gyula (szerk.): Néprajzi dolgozatok Bödéről. 91–107. Szentendre
GUNDA Béla
1932 - A kenyérsütés Orosháza környékén. NÉ XXIV. 102–111.
1966 - Ethnographica Carpathica. Budapest
GUNDEL Imre
1970 - Adalékok az étlap, menülap, árlap történetéhez. A Magyar Vendéglátóipari Múzeum Évkönyve 1. 221–251.
1982 - A vendéglátóipar-történeti dokumentációs gyűjtemény. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Évkönyve 3. 212–216.
GUNDEL Imre–HARMATH Judit
1979 - A vendéglátás emlékei. Budapest
GVADÁNYI József
1793 - Rontó Pál. Pozsony–Komárom
1796 - A falusi nótáriusnak testamentoma. Pozsony
GYÖRFFY István
1930 - A házasság és a lakodalom a matyóknál. NNy II. 225–254.
GYÖRFFY Lajos
1932 - A nagy ínség 1863-ban. Túrkeve
HAÁZ Ferenc Rezső–SIKLÓDI Pál
1932 - A lakodalmi prémes (vagy perémes). NÉ XXIV. 118–119.
HÁLA József
1992 - A sósvíz hasznosítása a Kis- és Nagy-Homoród menti falvakban. A M. Áll. Földtani Intézet jelentése az 1990. évről. 697–713. Budapest
HALÁSZ Péter
1973 - A moldvai magyarok egy régi étele. Zsufa. Ethn. LXXXIV. 341–345.
HANÁK Péter
1978 - Magyarország társadalma a századforduló idején. In: Magyarország története tíz kötetben. Főszerk. PACH Zsigmond Pál. VII. 403–515. Budapest
Háromszéki OklSzj.
1943 - Cs. Bogáts Dénes: Háromszéki oklevélszójegyzék. Erdélyi Tudományos Füzetek 163. Kolozsvár
HEGYI Imre
1964 - A lisztminőségek és a tésztafélék összefüggése. Ethn. LXXV. 362–383.
HELLER András
1941 - A sommások élelmezése. Magyar Statisztikai Szemle XIX. 8–15.
HELM, Rudolf
1932 - Die bäuerliche Männertrachten in Germanischen Nationalmuseum zu Nürnberg. Heidelberg
822HERMÁNYI DIENES József
1759/1960 - Nagyenyedi Demokritus (1759). Sajtó alá rendezte KLANICZAY Tibor. 1960. Budapest
HOFER Tamás
1975 - Három szakasz a magyar népi kultúra XIX–XX. századi történetében. Ethn. LXXXVI. 398–414.
HOFFMANN Tamás–MOLNÁR Mária
[1980] - Paraszti konyha. Kiállítási vezető. é. n. Budapest
HOFFMANNSEGG, Johann Centurius
1800 - Reise des Grafen von Hofmannsegg (!) in einige Gegenden von Ungarn bis an die türkische Grenze. Görlitz
1887 - Gróf Hofmannsegg utazása Magyarországon 1793–1794-ben. Budapest
HOPPÁL Mihály
1980 - Elosztás és egyenlőség. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományi Osztályának Közleményei XXXII. 139–154.
HORNYIK János
1860–1866 - Kecskemét város története oklevéltárral. I–IV. Kecskemét
HORVÁTH István
1971 - Magyarózdi toronyalja. Kolozsvár
HÓMAN Bálint–SZEKFŰ Gyula
1935 - Magyar történet. I–V. Budapest
HÖFER, Josef–RAHNER, Karl (szerk.)
1957–1967 - Lexikon für Theologie und Kirche. Begründet v. Michael Buchberger. 2., neu bearb. Aufl. I–XIV. Freiburg
HUSEBY-DARVAS, Éva V.
1992 - Handmade Hungarianness: The Construction of Ethnic Identity Among Elderly Noodlemakers in Michigan. Hungarian Studies 7 (1991/92). 187–196.
IGAZ Mária–KRESZ Mária
1965 - A népi cserépedények szakterminológiája. NÉ XLVII. 87–131.
IMPLOM József
1969 - Szótörténeti adalékok (nyújtófa). MNy LXV. 330–347.
Iron Gate
1973 - The „Iron Gate” Complex Atlas. Ed.: Romulus VULCĂNESCU. Bucureşti
ISTVÁNFFY Gyula
1894 - Mátralji (!) palócz lakodalom Ethn. V. 38–51.
1896 - A borsodi matyó nép élete. Ethn. VII. 165–174.
1898 - Újabb adatok a palóczok ethnographiájához. Ethn. IX. 311.
JANKÓ János
1892 - Kalotaszeg magyar népe. Budapest
1902 - A Balaton melléki lakosság néprajza. Budapest
JEREMIÁS Sámuel
1827–28/1954 - wA Köz-nép’ házasodásának módja Baranyában. Közli HOFFMANN Tamás. Ethn. LXV. 517–529.
JÓKAI Mór
1862 - Kakas Márton (álnéven): Nemzeti eledeleink. Vas. Ú. 321. oldal
KANYAR József
1967 - Harminc nemzedék vallomása Somogyról. Kaposvár
KARDOS László
1943 - Az Őrség népi táplálkozása. Budapest
KELETI Károly
1887 - Magyarország élelmezési statisztikája. Budapest
E. KEMÉNYFI Katinka
1900 - A Kibéd vidéki székely köznép táplálkozása és a táplálkozás befolyása a közegészségre. Egészség XIV. 149–169.
823KEREKES György
1901 - A kassai céhek árszabása. MGSz VIII. 471–483.
Kéziratos fejedelmi szakácskönyv
1600 k./1893 - Az erdélyi fejedelmi udvar kéziratos szakácskönyve 1600 körül. In: RADVÁNSZKY Béla (szerk.): Régi magyar szakácskönyvek. 5–252. Budapest
KISBÁN Eszter
1960 - Vizsgálatok a kisalföldi népi táplálkozás köréből. Szakdolgozat, kézirat, ELTE Tárgyi Néprajzi Tanszék, Budapest
1961 - A gyümölcskenyér elterjedésének tanulságai. Adatok a német–magyar interetnikus érintkezés kérdéséhez. Ethn. LXXII. 325–343.
1966 - A magyar kenyér. Kandidátusi értekezés, kézirat, MTA Kézirattár D 3254. Budapest
1967 - A joghurt helye és szerepe a délkelet-európai tejfeldolgozási rendszerekben. Ethn. LXXVIII. 81–94.
1968 - A lepénykenyér a magyar népi táplálkozásban. NK–NT I. 51–91.
1969 - A sertéshús tartósítása a paraszti háztartásban. NK–NT II–III. 103–116.
1970 - A kenyér a táplálkozási struktúrában. NK–NT IV. 97–125.
1978a - A táplálkozás néprajzi vizsgálatának negyedszázada Magyarországon 1951–1976. In: TÁLASI István (szerk.): Eredmények és feladatok az anyagi kultúra kutatásában. 152–203. Dissertationes Ethnographicae 2 (1976–78). Budapest
1978b - Táplálkozási vizsgálat Vágás, volt Udvarhely vm., Tăetura, Jud. Hargita, Románia. MTA Néprajzi Kutatóintézet Adattára, Kézirat 899. Budapest
1984a - Ételek, étkezés. In: BÁRTH János (szerk.): Kecel története és néprajza. 769–791. Kecel
1984b - Korszakok és fordulópontok a táplálkozási szokások történetében Európában. Ethn. XCV. 384–399.
1987 - „Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva...” A cukor bevezetése a parasztoknál Magyarországon. Agria XXIII. 239–264.
1988a - A kávé bevezetése Magyarországon. Ethn. XCIX. 149–177.
1988b - Bread and Breadbowls. In: FENTON, Alexander–MYRDAL, Janken (eds.): Food and Drink and Travelling Accessories. 50–60. Edinburgh
1989a - Népi kultúra, közkultúra, jelkép: a gulyás, pörkölt, paprikás. Életmód és tradíció 4. Budapest
1989b - A táplálkozás kutatása az Ethnographia első száz évfolyamában 1890–1989. Ethn. 100. 373–383.
1991 - Ételhordás reggel. A nyári reggeli a Kárpát-medence parasztkultúrájában. In: HALÁSZ Péter (szerk.): A Duna menti népek hagyományos műveltsége. 393–400. Budapest
1992a - A főtt tészták elterjedése Európában és Magyarországon. In: MOHAY Tamás (szerk.): Közelítések. Néprajzi, történeti, antropológiai tanulmányok Hofer Tamás 60. születésnapjára. 13–35. Debrecen
1992b - Örmények: ételek, jelképek Erdélyben és Magyarországon. Ethn. 103: 1–27.
1993a - Menyegzői lakomák a magyar parasztoknál a 18–19. században. NK–NT XVII. 81–106.
1993b - Food and Hierarchy in Early Modern Hungary. In: CHEAPE, Hugh (ed.): Studies in European Ethnology. 132–137. Edinburgh
1994a - Hog’s Head Cheese, Preßwurst, Schwartenmagen. An 18th–20th century Innovation in Hungary. In: PÖTTLER, Burkhard et al. (Hrsg.): Innovation und Wandel. 187–198. Graz
1994b - Milky Ways on Milk-Days: The Use of Milk and Milk Products in Hungarian Foodways. In: LYSAGHT, Patricia (ed.): Milk and Milk Products from Medieval to Modern Times. 14–26. Edinburgh
1994c - „Húsevőnap”–„tésztaevőnap”: az egyházi böjti fegyelem táplálkozásszerkezet-for-máló szerepe. In: KISBÁN Eszter (szerk.): Parasztkultúra, populáris kultúra és a központi irányítás. 75–98. Budapest
824KISBÁN Eszter
1994d - Egy 16. századi hazai étlap értelmezéséhez. Társadalmi középrétegbeliek asztala egy nyugat-dunántúli Nádasdy-birtokon 1553-ban. Arr. 31–33: 165–171.
1996 - Europica Verietas. Variationen auf die Suppe in Mitteleuropa. In: VAŘEKA, Josef (hrsg.): Europäischer Kulturraum–Einheit in Vielfalt. Praha. Kézirat, megjelenés alatt.
KISKÉRI BALOGH István
1898 - Cserháti [helyesen csereháti] néprajzi adatok. Ethn. IX. 128–135.
KISS István, N.
1973 - Húsfogyasztás (katonai és közfogyasztás) a XVI–XVII. századi Magyarországon. AtSz XV. 92–114.
KISS Lajos (néprajzkutató)
1929 - A nyírvíz. A Földgömb I. 1–6.
19813 - A szegény emberek élete. Budapest (1. kiad. 1939, 1943)
KISS Lajos (nyelvész)
1989 - A sütőharang elnevezései a magyar nyelvjárásokban. Nyelvtud. Közl. XC. 162–172.
KIS-VICZAY Péter
1713 - Selectiora adagia latino-hungarica. Bartphae
KNÉZY Judit
1975 - A táplálkozás szokásai és rendszere Gige, Csököly, Rinyakovácsi és Kisbajom belső-somogyi községekben. SMK 2. 103–118.
1977 - Csököly népének gazdálkodása és táplálkozása (XVIII–XX. század). Kaposvár
1980 - A sertéshús fogyasztása és tartósítása Somogy megye parasztságánál (1850–1960). In: KNÉZY Judit (szerk.): Anyagi kultúra. 109–136. Somogy néprajza II. Kaposvár
1984 - Somogy XVIII. századi táplálkozástörténetéből. In: KANYAR József (szerk.): So-mogy megye múltjából. 135–172. Levéltári évkönyv 15. Kaposvár
1989 - Gazdasági változások és a somogyi parasztság táplálkozása 1850–1890. MMgMK 1988–1989. 555–582.
1991 - Hagyományok és változások a somogyi mezőgazdasági népesség táplálkozásában 1696–1960. Kandidátusi értekezés, kézirat, MTA Kézirattár D 15061. Budapest
KOCSIS Gyula
1988 - Hagyatéki leltárak Cegléd 1850–1900. Mezővárosi és falusi közösségek iratai – Inventáriumok 2. Cegléd
KOLOSVÁRI Sándor–ÓVÁRI Kelemen (szerk.)
1885–1904 - A magyar törvényhatóságok jogszabályainak gyűjteménye. I–V/2. Budapest
KOMÁRY Erzsébet
19142 - A polgári háztartás szakácskönyve. (19061.) Budapest
KOMLOS, John
1989 - Nutrition and Economic Development in the Eighteenth-Century Habsburg Monar-chy. An Anthoropometric History. Princeton
KORITSÁNSZKY Ottó
1901 - Lakodalmi szokások Kölesden, Tolna vármegyében. Ethn. XII. 273–278, 307–315.
KÓS Károly
1959 - Erdélyi adatok a pogácsa készítéséhez. Népr. K. IV/1–2. 3–14.
1981 - Népi írott források a székelység anyagi kultúrájának múltjához. Ethn. XCII. 471–478.
KÓSA László
1980 - A burgonya Magyarországon. Budapest
1990 - Paraszti polgárosulás és a népi kultúra táji megoszlása Magyarországon (1880–1920). Debrecen
KOVÁCH Géza–BINDER Pál (szerk.)
1981 - A céhes élet Erdélyben. Bukarest
K. KOVÁCS László
1970 - Adatok tejkonzerválásunk egyik régi módjához. Ethn. LXXXI. 617–634.
825KOVÁCS Sándor Iván
1981 - „A gyomros matéria”. In: KIRÁLY Erzsébet (szerk.): Szakács mesterségnek könyvecskéje. 5–142. Budapest
KOVÁTS István
1882/1981 - Egy szegény pórfiú önéletrajza. (Közreadja) BÁLINT Sándor. 1981. Budapest
KOWALSKA–LEWICKA, Anna
1971 - Die Volksnahrung der Bauern in Polen. Acta Ethn. XX. 45–84.
KOZMA Edith
1958 - Mîncări vechi (supe) in bucătăria din Rimetea (Trascău). (Alte Speisen (Suppen) in der Küche von Rimetea.) Anuarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei 1957–1958. 327.
KRESZ Mária
1991 - Magyar fazekasművészet. Budapest
KRÍZA János
1863 - Vadrózsák. Kolozsvár
KUBINYI András
1964 - A mezőgazdaság történetéhez a Mohács előtti Budán. Gallinczer Lénárt számadáskönyve 1525-ből. AtSz VI. 371–404.
KUBINYI Ferenc–VAHOT Imre (szerk.)
1853–1854 - Magyarország és Erdély képekben. Pest
KUMOROVITZ L[ajos] Bernát–M. KÁLLAI Erzsébet (közreadó)
1959 - KUMOROVICZ (!) L. Bernát–M. KÁLLAI Erzsébet: Kultúrtörténeti szemelvények a Nádasdiak (!) 1540–1550-es számadásaiból. I–II. Történeti néprajzi füzetek 1–2. Budapest
Küchenmeisterei
- 1485 - Kuchenmaistrey. Peter Wagner, Nürnberg
LEMNIS, Maria–VITRY, Henryk
19792 - Altpolnische Küche und polnische Tischsitten. Warszawa
LE PLAY, Frédéric
1855/18772 - Iobajjy ou paysans (a corvées) des plaines de la Theiss (Hongrie centrale). In: LE PLAY, Frédéric: Lex ouvriers européens. II. 272–303. Tours (1. kiad. 1855.)
1903 - Tiszamenti jobbágy (Hatvan). In: LE PLAY, Frédéric: A munkásviszonyok reformja. 495–516. Budapest
LIPPAY János
1664 - Posoni kert. I–II. Bécs
LONOVICS József
1857 - Népszerű egyházi archeológia. Kiadta HOPF János. I. [Az egyházi évkör.] Bécs
LOSONCZI Ágnes
1972 - A táplálkozás társadalmi és emberi viszonyai. Valóság 1972/3. 16–29.
1977 - Az életmód az időben, a tárgyakban és az értékrendben. Budapest
LUBY Margit
1939 - A szilva hazája. NÉ XXXI. 300–310.
LUKÁCSY Sándor
1984 - Kincsásás XIV. Pályaválasztás a XVII. században. Kortárs 28. 1277–1281.
MADAR Ilona
1981 - A székelyföldi Atyha lakóinak táplálkozása. Kézirat, MTA Néprajzi Kutatóintézet Adattára, Kézirattár 2367.
1993 - Sárrétudvari néprajza. Debrecen
MAJOR Bálint
1897 - Tisza-Nagy-Rév község történelmi múltja. Kunszentmiklós
MAKKAI László
1954 - I. Rákóczi György birtokainak gazdasági iratai 1631–1648. Budapest
826MAKKAI László
1979 - A magyarországi mezőgazdaság termelési és fogyasztási struktúrája a XVII. század közepén. In: GUNST Péter (szerk.): Mezőgazdaság, agrártudomány, agrártörténet. 253–263. Budapest
1985 - Művelődés a 17. században. In: Magyarország története tíz kötetben. Főszerk. PACH Zsigmond Pál. III. 1461–1576. Budapest
MAKSAY Ferenc
1968 - Parasztság és majorgazdálkodás a XVI. századi Magyarországon. Budapest
MALOUIN, Paul-Jacques–SCHREBER, Daniel Gottfried
1769 - [MALOUIN, P.-J.: Description et détails des Arts du meunier, du vermicellier et du boulanger. 1767.] SCHREBER, Daniel Gottfried: Ausführliche Beschreibung der Müller-, Nudelmacher- und Bäckerkunst. Übersetzung [und Kommentar]. 1769. Leipzig
MARKUŠ, Michal
1977 - Traditionelle saure Suppen in der Slowakei. Ethnologica Slavica VIII–IX. 147–154.
MÁTÉ Lajos
1899 - Lakodalmi szokások Hajdú-Nánáson. Ethn. X. 223–232, 287–293.
MATOLCSI János
1982 - Állattartás őseink korában. Budapest
MÁTYUS István
1787–1793 - Ó- és új diaetetica. I–VI. Pozsony
MAURUSCHAT, Hans Heinrich
1975 - Gewürze, Zucker und Salz im vorindustriellen Europa. Eine preisgeschichtliche Untersuchung. Kézirat, Diss. Göttingen
Mezőgazdasági munkabérek
1899 - Mezőgazdasági munkabérek Magyarországon 1899-ben. A m. kir. földmívelésügyi minister kiadványai 22. 1901. Budapest
MIHALIK József
1899 - Kassa város ötvösségének története. Arch. Közl. XXI. 1–349.
MISKULIN Alajos
1905 - Magyar művelődéstörténeti mozzanatok Giovanni és Matteo Villani krónikája alap-ján. Budapest
MOLNÁR István
1958 - A székely lakodalom jelképes süteménye: a prémes. Adatok az „életfa” elterjedéséhez. Népr. K. III/4. 29–43.
MORVAY Judit
1950 - Az ünnepi táplálkozás a Boldva völgyében. Ethn. LXI. 148–171.
1955 - A cserépedény a mezőkövesdiek kultúrájában. NÉ XLVII. 31–64.
1956 - Asszonyok a nagycsaládban. Budapest
1962 - Népi táplálkozás. Útmutató füzetek a néprajzi adatgyűjtéshez 6. Budapest
1965 - Táplálkozás. In: NAGY Gyula (szerk.): Orosháza néprajza. 400–427. Orosháza
MYRDAL, Janken
1988 - The Plunge Churn from Ireland to Tibet. In: FENTON, Alexander–MYRDAL, Janken (eds.): Food and Drink and Travelling Accessories. 111–137. Edinburgh
Nádasdy-étlap
1553/1958 - KUMOROVITZ L. Bernát (közlő): A Nádasdyak asztalán 1550 (!) október havában fogyasztásra kerülő ételek jegyzéke. NÉ XL. 143–148.
1553/1959 - KUMOROVI[T]Z L. Bernát–M. KÁLLAI Erzsébet (közreadó). Kultúrtörténeti szemelvények a Nádasdiak (!) 1540–1550-es számadásaiból. II. 112–127. Budapest
O. NAGY Gábor
1956 - Nyakleves. MNy LII. 173–177.
19652 - Mi fán terem? Magyar szólásmondások eredete. Budapest
1966 - Magyar szólások és közmondások. Budapest
827NAGY Vera
1981 - Ünnepi táplálkozás Hódmezővásárhelyen. MFMÉ 1980–1981/1. 143–154.
Nagyszótár (NSz)
- Az MTA Nyelvtudományi Intézetében lévő akadémiai nagyszótár gyűjtemény kéziratos anyaga
NAGYVÁTHY János
1820 - Magyar házi gazdasszony. Pest
NEUNTEUFL, Herta
1978 - Das erste Grazer Kochbuch (1686) und die Entwicklung der österreichischen Küche. Österreichische Zeitschrift für Volkskunde 81. 81–114.
Nürnbergisches Kochbuch
1691 - Vollständiges Nürnbergisches Kochbuch. Nürnberg
NYISZTOR Tinka
1994 - A levesétel szerepe és jellege egy moldvai falu táplálkozáskultúrájában (Pusztina, 1920–1994). Tudományos Diákköri dolgozat, kézirat, ELTE Tárgyi Néprajzi Tanszék, Budapest
OLÁH Miklós
1536/1985 - Hungária. Ford. NÉMETH Béla. 1985. Budapest
ORBÁN Balázs
1868–1873 - A Székelyföld leírása. I–VI. Pest–Budapest
Österreichischer Volkskundeatlas
1959–1980 - Hrsg. v. d. Kommission für den Volkskundeatlas in Österreich. 6 Lieferungen, Karten und Kommentar. Linz–Wien
PACH Zsigmond Pál
1986 - Magyarország és a levantei kereskedelem a XVI–XVII. században. Előadások a Történettudományi Intézetben 4. Budapest
PALÁDI-KOVÁCS Attila
1966 - A boza kultúrtörténeti hátteréhez. Műv. Hagy. VIII. 71–84.
1974 - Szárított hús a pásztoroknál. Műv. Hagy. XV–XVI. 175–187.
1993 - A magyar állattartó kultúra korszakai. Budapest
PALOTAY Gertrúd
1929 - Lakodalmi torták Boldogon. NÉ XXI. 8–9.
PÁLL István
1985 - A torma népi felhasználása Magyarországon. Ethn. XCVI. 340–351.
Pâtes alimentaires
1989 - Contre Marco Polo: une histoire comparée des pâtes alimentaires (cikksorozat). Médiévales (Paris) XVI–XVII. 25–100.
PERJÉS Géza
1963 - Mezőgazdasági termelés, hadseregélelmezés és stratégia a XVII. század második felében (1650–1715). Budapest
PÉTERFFY Károly
1741–1742 - Carolus Péterffy: Sacra Concilia Ecclesiae Romano-Catholicae celebrata in Regno Hungariae 1016–1740. I–II. Viennae–Posonii
PETRÁŇOVÁ, Lydia
1991 - Die Anfänge des Kaffeetrinkens in Böhmen und die Rolle der Kaffeegesellschaften in der Tschechischen nationalen Wiedergeburt. In: BALL, Daniela U. (hrsg.): Kaffee im Spiegel europäischer Trinksitten–Coffee in the Context of European Drinking Habits. 203–206. Zürich
1992 - Development and Possibilities of Historical Studies of Meals and Nourishment in Bohemia. In: TEUTEBERG, Hans-J. (ed.): European Food History. A Research Review. 236–255. Leicester–London–New York
POCHLJOBKIN, W. W. (Pokhlëbkin, Viľjam Vasiľevich)
1984 - Nationale Küchen. Die Kochkunst der sowjetischen Völker. Moskau–Leipzig
828PÓCS Éva
1965 - A karácsonyi vacsora és a karácsonyi asztal hiedelemköre. Népr. K. X/ 3–4. Budapest
1982 - Kenyér és lepény. A régi nyersanyag és technológia szerepe a halottkultuszban. In: HOPPÁL Mihály–NOVÁK László (szerk.): Halottkultusz. 184–199. Előmunkálatok a Magyarság Néprajzához 10. Budapest
PONORI THEWREWK József
1829 - Kőre leppencs. A’ káposzta-sózás Erdélyben. Mezei Gazdák Barátja 267–272, 286–287.
RADVÁNSZKY Béla
1879–1896 - Magyar családélet és háztartás a XVI. és XVII. században. I–III. Budapest
1893 - Régi magyar szakácskönyvek. Budapest
RÁTZ Zsuzsanna
1816–1818 - Buza szükségben felsegéllő Jegyzések. I–III. Miskolc
REGULY Antal
1857/1975 - –palóc jegyzetei 1857. Szerk.: SELMECZI KOVÁCS Attila. 1975. Eger
RÉSŐ ENSEL Sándor (szerk.):
1867 - Magyarországi népszokások. Pest
RETTEGI György
1970 - Emlékezetre méltó dolgok 1718–1784. Közzéteszi: JAKÓ Zsigmond. Bukarest
Rézi néni szegedi szakácskönyve
1876/191111 - [Dolecskó Teréz]:–. Budapest (1. kiad. 1876. Szeged)
ROMVÁRY Vilmos
19763 - Fűszerek könyve. Átdolg., bőv. kiad. Budapest
RONTZIER, Frantz de
1598 - Kunstbuch von mancherley Essen. Wollffenbüttel [Wolfenbüttel]
ROTH, Johann Ferdinand
1802 - Geschichte des nürnbergischen Handels II. Leipzig
RÖMER Béla
1971 - Brot und Fladen im pannonischen Gebiet Jugoslawiens vom Standpunkt eines Ethnologen und Lebensmittelchemikers. Ethnologia Scandinavica [1.] 116–119.
RUMPOLT, Marx
1581 - Ein new Kochbuch. Frankfurt am Main
RUMPOLT, Marx–KESZEI János
1680/1983 - Marx Rumpolt: ein new Kochbuch 1581. kéziratos magyar fordítása 1680. Közölve: LAKÓ Elemér (szerk.): Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból. 1983. Bukarest
SACCHETTI, Franco
1946 - Il Trecentonovelle. A cura di Vincenzo PERNICONE. Firenze
SANDGRUBER, Roman
1982 - Die Anfänge der Konsumgesellschaft. Wien
1988 - Zeit der Mahlzeit. Veränderungen in Tagesablauf und Mahlzeiteneinteilung in Österreich im 18. und 19. Jahrhundert. In: BRINGÉUS, Nils-Arvid et alii (hrsg.): Wandel der Volkskultur in Europa. 459–472. Münster
Sándor-kódex
1518 k./1874 - VOLF György (közreadó): Régi magyar codexek. 213–238. Nyelvemléktár II. Budapest
SCHMITTHENNER, Erika–SCHMITTHENNER, Heinrich
1960 - Speise und Trank in Europa. Wissenschaftliche Veröffentlichungen des Deutschen Instituts für Länderkunde NF 17–18. 109–165.
SCHMOLLER, Gustav
1871 - Die historische Entwicklung des Fleischkonsums sowie der Vieh- und Fleischpreise in Deutschland. Zeitschrift für die gesamte Staatswissenschaft XXVII. 284–362.
829SCHRAM Ferenc
1967 - Reformkori néprajzi gyűjtés Tolna megyében. Ethn. LXXVIII. 570–577.
SCHUCHAT, Molly GEIGER–
1971 - Hungarian Food: the Interrelation between Cosmopolitanism and Ethnicity. Hun-garian Refugees in America and their Counterparts in Hungary. PhD Dissertation, kézirat, The Catholic University of America, Washington
SCHWALM Edit
1974 - Ünnepi és hétköznapi táplálkozás két hevesi faluban. Agria XI–XII (1973–1974). 309–324.
1981 - A palóc lakodalmi kalácsok. Ethn. XCII. 350–373.
1989 - A palócok táplálkozása ünnepeken és hétköznapokon. In: BAKÓ Ferenc (szerk.): Palócok. III. 379–495. Eger
SERENI, Emilio
1981 - Note di storia dell’alimentazione nel Mezzogiorno: i Napoletani da „mangiafoglia” a „mangiamaccheroni”. In: SERENI, Emilio, Terra nuova e buoi rossi. 292–371. Torino
SERGŐ Erzsébet
1964 - Rákospalota népi táplálkozása. Népr. K. IX/1. 190–256.
SOMOGYI Manó
1888 - Az óbudai hajógyár munkásainak helyzete. Budapest
SÓS József
1942 - Magyar néptáplálkozástan. Budapest
STOKAR, Walter von
1951 - Die Urgeschichte des Hausbrotes. Leipzig
SZABÓ Bálint
1981 - Az étkezés rendje Nyárádszentimrén. Népism. Dolg. [4.] 82–96.
SZABÓ István
1954 - Bács, Bodrog, Csongrád megye dézsmalajstromai 1522-ből. Budapest
1969 - A középkori magyar falu. Budapest
1975 - A magyar mezőgazdaság története a XIV. századtól az 1530-as évekig. Budapest
SZABÓ T. Attila
1976–1993 - Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár. I–VI. Bukarest, Budapest–Bukarest
SZÁDECZKY Lajos
1913 - Iparfejlődés és a czéhek története Magyarországon, okirattárral. I–II. Budapest
SZAITZ Leó
1788 - Máriafi István [álnéven]: Kis Magyar Frázeológya. Pozsony
SZATHMÁRY Lajos
1983 - Szathmary, Louis: How Festive Foods of the Old World Became Commonplace in the New, or the American Perception of Hungarian Goulash. Oxford Symposium on Foods and Eating Habits, Proceedings 2/1. 137–143.
SZÉKELY József
1851 - Liliputfalvi Liliputi Tóbiás. Regény. Pest
SZÉKELYNÉ KŐRÖSI Ilona
1986 - Egy kecskeméti háziasszony számadáskönyve 1826–27-ből. Cumania 9. 145–168.
SZENTE Arnold
1898 - A Lendva-vidék néprajza. Ethn. IX. 62–72.
Szentsei-daloskönyv
1704/1977 - Szentsei György daloskönyve. Sajtó alá rendezte VARGA Imre. 1977. Budapest
SZEPSI CSOMBOR Márton
1968 - összes művei. Régi Magyar Prózai Emlékek 1. Budapest
SZILÁGYI Miklós
1976 - A szárított hal. Halkonzerválási módok a magyar halászok gyakorlatában. SzBMÉ VI–VII. (1975–1976) 137–171.
830SZIRBIK Miklós
1835–1836/1926 wMakó várossának közönséges és az abban lévő reformata ekklesiának különös leírása 1835/36. Sajtó alá rendezte EPERJESI Kálmán. 1926. Makó
SZIRMAY Antal
1809 - Szathmár vármegye fekvése, történeti és polgári esmérete. I. Buda
Szlovákia Néprajzi Atlasza
1990 - Etnografický Atlas Slovenska. Red.: Soňa KOVAČEVIČOVÁ. Bratislava
1991 - Etnographischer Atlas der Slovakei. Übersetzung der Texte und der Erläuterungen. Red.: Soňa KOVAČEVIČOVÁ. Bratislava
Szolnok megye néprajzi atlasza (SzMNA)
1974–1975 - Szerk.: SZABÓ László–CSALOG Zsolt. I/1. Kommentár. 1974. I/2. Térképek. 1975. Szolnok
SZŰCS Judit
1986 - Táplálkozás. In: Csongrád város monográfiája. Kézirat, megjelenés alatt.
TAHY Gáspár
1837 - Heves és Külső-Szolnok törvényesen egyesült vármegyék esmértetése. TGy XXI/12. 3–58.
TAKÁCS Lajos
1991 - Tanulmányok a gabonatermesztés és az erdőgazdálkodás köréből a XVII–XIX. században. Budapest
TÁLASI István
1946 - Az Alföld néprajzi kutatásának kérdései és problémái. Az Alföldi Tudományos Intézet Évkönyve I. 1–35.
TÁTRAI Zsuzsanna
1990 - Adalékok a Zobor-vidéki magyar falvak vallásos hagyományaihoz. In: FEJŐS Zoltán–KÜLLŐS Imola (szerk.): Vallásosság és népi kultúra a határainkon túl. 257–278. Budapest
TEUTEBERG, Hans-Jürgen
1991 - Zur Kulturgeschichte der Kaffee-Surrogate. In: BALL, Daniela U. (hrsg.): Kaffee im Spiegel europäischer Trinksitten – Coffee in the Context of European Drinking Habits. 169–199. Zürich
TEUTEBERG, Hans-Jürgen–WIEGELMANN, Günter
1986 - Unsere tägliche Kost. Geschichte und regionale Prägung. Münster
THALY Kálmán
1873a - Késmárki Thököly Imre naplói, leveleskönyvei és egyéb emlékezetes írásai. Közli –. II. Magyar Történelmi Emlékek. Írók. 24. Budapest
1873b - II. Rákóczi Ferencz leveleskönyvei 1703–1712. Közli –. I. 1703–1706. Archivum Rákóczianum. II. Rákóczi Ferenc levéltára. I. osztály. Had- és Belügy 1. Pest
THURY József
1890 - Kis-Kun-Halas néprajza. Ethn. I. 381–410.
Thurzó-étlap
1603/1893 - Étlap 1603-ból. In: RADVÁNSZKY Béla: Régi magyar szakácskönyvek. 1893. 321–391. Budapest
TOWNSON, Robert
1797 - Travels in Hungary. London
TÓTFALUSI KIS Miklós
1698 - Maga személlyének Mentsége. Kolozsvár
Tótfalusi-szakácskönyv
1695 - Szakats mesterségnek könyvetskéje. M. Tótfalusi Kis Miklós [nyomdája]. Kolozsvár
1695/1981 - Szakács mesterségnek könyvecskéje. In: KIRÁLY Erzsébet (szerk.): Szakács mesterségnek könyvecskéje. 1981. 263–420. Budapest
TÓTH Béla
1899 - A paprika története. In: TÓTH Béla: Magyar ritkaságok. 143–155. Budapest
831TÖMÖRKÉNY István
1893 - Szegedi parasztok és egyéb urak. Szeged
1963 - Munkák és napok a Tisza partján. Budapest
TÖRÖK Károly
1867 - Magyar alföldi népszokások. In: NAGY Miklós (szerk.): Magyarország képekben. I. 61–65, 113–124, 186–187, 226–230, 294–298. Pest
1868 - A magyar alföldi népéletből. In: NAGY Miklós (szerk.): Magyarország képekben. II. 19–23, 33–38. Pest
UJVÁRY Zoltán
1991 - Népi táplálkozás három gömöri völgyben. Debrecen
Urbáriumok
- 1959 - MAKSAY Ferenc (szerk.): Urbáriumok XVI–XVII. század. Budapest
VAJKAI Aurél
1947 - A magyar népi táplálkozás kutatása. Budapest
VAKARELSKI, Christo
1969 - Bulgarische Volkskunde. Berlin
VARGA Gyula
1993 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében. Debrecen
VARGÁNÉ TÓTH Lídia
1990 - A termelés és fogyasztás összefüggése Nyékvárkony népi táplálkozásában. Új Mindenes Gyűjtemény 9. 65–91.
VÁSÁRHELYI Gergely
1599 - Catechismus. Canisius Pétertől irattatott Keresztényi tudománynak rövid summája. Kolozsvár
VÉGH Antal
1978 - Száz szatmári parasztétel. Budapest
VESZELSZKI Antal
1798 - A növényplánták országából való erdei és mezei gyűjtemény. Pest
VIGA Gyula
1990 - A tésztakészítés sajátos eszköze a magyarságnál (csigacsináló táblácskák). HOMÉ XXVIII–XXIX (1989–1990). 465–482.
VIGH Károly
1980 - Asszonyok és férfiak tüköre. Tanúvallomások a XVII. századbeli Marosvásárhelyről. Budapest
Vita
1964 - Vita a Történettudományi Intézetben Perjés Géza könyvéről. AtSz VI. 512–547.
Vőfélykönyv
[1793 u.] - Újdonnan új vőfény kötelesség, mellyet az illyen hivatalokban forgolódók kedvekért készített és kiadott egy versellő. é. n. Vác
[1847 u.] - Mennyegzői vígságra a legeslegújabb vőfélység. é. n. Magyaróvár
1852 - Egyed Antal: Dunaföldvári vőfélyek’ köszöntése lakodalmakon. Pest
1863 - Hos József: Az ügyes vőfél. Irta öreg–Makón. Szeged
1867 - Vargyas Endre: Legújabb rábaközi vőfélyköszöntések. Győr
18781/1911 - Vetró Lőrinc: Alföldi vőfény-könyv. Irta–, Szegednek szülötte, több lakodalmak verselő vőfénye. Nyélbe ütötte Tatár Péter. Budapest [1. kiad. Szeged].
Vőfélykönyv, kéziratos
[1826] - Makó, kéziratos könyvben lakodalmi versek. Makói Református Egyház Irattára, M. 151
[1839] - Kecskemét, kéziratos könyvben lakodalmi versek. OSzK Oct. Hung. 416.
VÖRÖS Károly
1977 - A parasztság változása a XIX. században. Ethn. LXXXVIII. 1–13.
WIEGELMANN, Günter
1967 - Alltags- und Festspeisen. Wandel und gegenwärtige Stellung. Marburg
832WIEGELMANN, Günter
1970 - Innovationszentren in der ländlichen Sachkultur Mitteleuropas. In: Volkskultur und Geschichte. Festgabe f. Josef Dünninger. Hrsg. v. D. HARMENIG et al. 120–136. Berlin
1971 - Was ist der spezielle Aspekt ethnologischer Nahrungsforschung? Ethnologia Scan-dinavica [1.] 6–16.
1976 - Novationsphasen der ländlichen Sachkultur Nordwestdeutschlands seit 1500. Zeitschrift für Volkskunde 72. 177–200.
1982 - Der Wandel von Speisen- und Tischkultur im 18. Jahrhundert. In: HINRICHS, Ernst–WIEGELMANN, Günter (hrsg.): Sozialer und kultureller Wandel in den ländlichen Welt des 18. Jahrhunderts. 149–161. Wolfenbüttel
1990 - Theoretische Konzepte der Europäischen Ethnologie. Diskussion um Regeln und Modelle. Münster
1992 - Kartoffelspeisen des 19. Jahrhunderts in Norddeutschland. In: OTTENJANN, Helmut–ZIESSOW, Karl-Heinz (hrsg.): Die Kartoffel. Geschichte und Zukunft einer Kulturpflanze. 79–92. Cloppenburg
WIENER Moszkó
1902 - A magyar czukoripar fejlődése. I–II. Budapest
WILSON, C. Anne
1976 - Food and Drink in Britain. Harmondsworth
ZIMÁNYI Vera
1985 - Gazdasági és társadalmi fejlődés Mohácstól a 16. század végéig. In: Magyarország története tíz kötetben. Főszerk.: PACH Zsigmond Pál. III. 285–391. Budapest
Zrínyi-szakácskönyv
1662 e./1981 - A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve. In: KIRÁLY Erzsébet (szerk.): Szakács mesterségnek könyvecskéje. 1981. 143–262. Budapest

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me