sütőabrosz

Full text search

sütőabrosz: kenyérsütéskor a dagasztóteknőben kelő kovász, ill. a kelő kenyértészta letakarására szolgáló abrosz. Két szél vászonból, többnyire ritkás, keskeny, piros pamutfonállal szőtt csíkokkal díszítve készült, esetleg más színű csíkkal vagy kockázva. Nagysága a teknőéhez igazodik. A teknő közepe táján keresztbe átfektetett kovászfával támasztották alá, hogy a sütőabrosz a kovászba ne ragadjon. Néhol a sütőabroszt alkalmazták karácsonyi abroszként, ezáltal vélvén biztosítani a következő évi sikeres kenyérsütést. Ugyanezért másutt a karácsonyi asztal sarkára helyezték az összehajtogatott sütőabroszokat. Egy háztartásban általában 1–2 sütőabrosz szokott lenni; a 18. sz.-ban debreceni és módmezővásárhelyi leltárak szerint már általános volt a használata. – Hasonló mintázású, az asztallaphoz igazodó nagyságú az Alföldön szokásos rétesabrosz, a rétestészta ezen való kinyújtására, hogy segítségével végezzék a tészta összetekerését.
K. Csilléry Klára

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me