sertéstenyésztés

Full text search

sertéstenyésztés: a magyarság valószínűleg már az ugorkorban ismerte, s a török együttélés időszakában már tenyésztette a sertést. Az emse ősi uráli, a disznó s valószínűleg az ártány is ótörök jövevényszó nyelvünkben. A honfoglalás után tenyésztése kiterebélyesedett, a történeti források, különösen az adománylevelek már a 11. sz. elejétől bőséges adatokkal szolgálnak. A 14. sz.-ra kialakulnak a sertéstenyésztés nagy központjai: a Bakony, Zselicség (Somogy m.), Csanád, Bihar, Bereg m., Vajdahunyad és Orod (Krassó-Szörény m.). Két növényföldrajzi környezetben fejlődött ki nagyarányú sertéstenyésztés: a lombos, főként tölgyes és bükkös erdőségekben, valamint mocsarak, lápok, vízjárások és folyóvölgyek mellékén. Itt a fű mellett a vízinövények (nád, káka, sás gumós töve, sulyom stb.), a vízi élőlények (béka, kígyó, giliszta, csiga stb.), a madarak tojásai és fiókái, valamint a mocsári tölgyesek termése; az erdőkben pedig a tölgy, bükk és a csertölgy makkja és a vadontermő gyümölcsök nyújtottak táplálékot a mindenevő sertéseknek. A réti és az erdei legeltetés ( réti állattartás, makkoltatás) a sertéstenyésztés extenzív formája ( külterjes állattenyésztés). Különösen a makkoltatás széles körű migrációval ( vándorpásztorkodás) jár együtt; a nyájakat 80–100 km-re, sőt távolabbra is elhajtották a természetes takarmányt nyújtó területekre ( passzív takarmányozás). A télen-nyáron a szabadban élő sertésnyájak ( konda) igen vadak voltak, a nőstény és a hím állatok együtt legeltek, szabadon párzottak (néha még vadkanokkal is), s sokszor a legelőhelyen maguk túrta gödrökben ( bánya) hozták világra utódaikat. A félvad nyájból sertésfogóval fogták ki a levágásra szánt példányokat vagy a helyszínen leütötték azokat. A nyájbeli tartás mellett már századok óta malmok és pálinkafőzők melléktermékein is tenyésztettek sertéseket. A belterjes sertéstenyésztés a földművelés, a kapás takarmánynövények (kukorica, burgonya, tök stb.) termesztésének kiterebélyesedésével a 18. sz.-tól, fokozottabban a 19. sz.-tól vált uralkodóvá. A házi sertéstenyésztés alakította ki a disznóólakat és a moslékos hizlalást. – A hízott sertést a magyar ember késsel szúrja le, a bőrét szalmával leperzseli, utána sárral bekeni, hogy a bőre puhuljon, majd lemosás után késsel tisztára kaparja és kihasítja. A szalonnát sózással, ill. füstöléssel tartósítja, a sonkát ugyancsak füstöli, belszerveiből korábban kásával, újabban rizzsel hurkát tölt. – A disznóölés ünnepszámba megy, s az esti vacsorához szokások, pl. alakoskodás kapcsolódik. Az évenként levágott sertések a magyar parasztság elsőrendű táplálékforrását jelentette, de a szalonna a kommencióhoz és a napszámbérhez is hozzátartozott. – Irod. Ecsedi István: A debreceni és a tiszántúli magyar ember táplálkozása (Debrecen, 1935); Schandl József–Horn Artúr–Kertész Ferenc: Sertéstenyésztés (Bp., 1953); Szabadfalvi József: Az extenzív sertéstenyésztés emlékei Magyarországon (Debrecen, 1972).

Disznóól alaprajza és keresztmetszete. 1–2. hízók, 3. süldők, 4. anyakocák, 5–7. aklok (Orosháza, Vásárhelyi puszta, Békés m., 1950-es évek)

Sertés legeltetés a Dráva menti részeken (Baranya m., 1970-es évek)

Sertés legeltetés (Somogy m., 1970-es évek)
Szabadfalvi József

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me