sajtóbor, sajtolás bor, sajtolt bor, sutulás

Full text search

sajtóbor, sajtolás bor, sajtolt bor, sutulás: 1. a színlé leeresztése után megmaradó törkölyből sajtolás útján nyert must, ill. bor neve. A sajtóbort általában gyengébb minőségűnek tartják a színlénél, ezért egyes minőségi fehér bort termő vidékeken nem szokás azzal összevegyíteni. Kisebb alkoholtartalma és fanyar íze miatt helyenként vízzel összekeverve nyári italként fogyasztják. – 2. A 17. sz.-ban Regéc vidékén szokásos járulékos földesúri adó. A dézsma ( bordézsma) kivétele után megmaradó minden száz köböl bor után a földesúrnak járó 2–2 köböl bor neve. ( még: ászok) – Irod. I. Rákóczi György birtokainak gazdasági iratai (1631–1648) (Sajtó alá rendezte Makkai László, Bp., 1954).
Égető Melinda

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me