Mangold Béla Kolos,

Full text search

Mangold Béla Kolos,
kereskedő, M. Henrik orvos és Nobl Karolina fia, szül. 1859. decz. 24. Felső-Eörsön (Zalam.); a budapesti belvárosi reáliskola három osztályát végezte, mire a kereskedelmi akadémiába lépett, hol a Vörösmarty-kör titkára volt és verseivel, prózai dolgozataival több pályadíjat nyert; 1872-ben tett érettségi vizsgát. Két évig irodai gyakornok volt és 1880-ban a Gizella gőzmalom hivatalnoka lett, hol 1885-ig volt alkalmazva. 1885 őszén kereskedelmi ismereteinek bővítése czéljából Londonba utazott, hol két évet töltött és a férfi divatot tette tanulmánya tárgyává. 1887 őszén visszatért és Pannonhalmán áttért a róm. kath. vallásra, ekkor vette fel a Kolos keresztnevet. 1889 őszén nőül vette Várady Béla fővárosi férfidivatáru kereskedő leányát és ugyanakkor belépett apósa üzletébe, hol czégvezető, később felesége öröksége révén társtulajdonos lett.
Költeményei és czikkei 1880–85-ig a fővárosi és vidéki lapokban jelentek meg, így a szolnoki Lehet Kürtben, Tiszavidék, Nyirvidék és Veszprémben tárczái s fővárosi levelei; a nyári hónapokban a Balaton-Füredről írt Fürdői levelei a Budapest, P. Hirlap és a Budapesti Hirlapban. A Rendőri Lapokban (1896–97. Detectiv historiák, 12 czikk). 1898. aug. 7-től a Pesti Naplóban jelent meg Férfi divat cz. első czikke s azóta ezen lapban és a többiben is kizárólag ezen szaktárgygyal foglalkozik; a Budapesti Hirlapban (1898 óta Angol férfidivat cz. czikkei); a M. Nemzetben (1899.), a Hét, Montagblatt, M. Ipar (1899. Gallér és kézelő gyártás, 1900. A kirakat rendezéséről, A nagykereskedők és az iparfejlesztés, Egy amerikai áruház üzleti szabályai, Amerikai gallér és kézelő gyárak sat.); 1900-tól a Magyar Hirlap, Magyarország, Székesfehérvár és Vidéke, Esti Ujság, Budapesti Napló cz. lapokban.
Munkája: Fellegek. Bpest, 1884. Szerző arczk. (Költemények Felhő Nándor álnév alatt. Ism. P. Napló, Budapesti Hirlap, Magyarország, A Hét, Szalon Ujság, Győri Hirlap sat.)
Szerkeszti a Férfi divat cz. negyedévenként megjelenő szaklapot 1899. decz. 1. óta Budapesten.
Az 1889. nyári fürdőévszak alatt Somogyi Károly szintársulata előadta Balaton-Füreden Ha megöregszünk cz. egyfelvonásos vígjátékát.
Álnevei s jegye: M. Béla Kolos, L'homme d'or, Claudius és m. b. k.
Kiszlingstein Könyvészete és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me